Srpska steno, srećan rođendan!

Izvor: B92, 21.Okt.2020, 11:06

"Srpska steno", srećan rođendan!

Na današnji dan, pre 39 godina, rođen je jedan od najboljih defanzivaca svih vremena Nemanja Vidić.

Nije preterivanje kada se tako opiše "Srpska stena", nekadašnji kapiten velikog Mančester junajteda i prvak Evrope u Moskvi 2008. godine.

Sa Rijom Ferdinandom činio je jedan od najboljih štoperskih tandema u istoriji fudbala, što potvrđuju i brojne ankete u Engleskoj.

Danas su se Vidića setili FIFA i UEFA, odajući priznanje za sve što je uradio tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bogate karijere, koja je mogla i duže da traje da nije bilo povrede leđa.

"Moj čovek", napisao je Ferdinand na objavu FIFA "Kakva stena, kakav tandem", uz rođendanske čestitke mlađem Nemanji Vidiću.

Nemanja Vidić je prve fudbalske korake napravio u Užicu u Jedinstvu i Slobodi, da bi sa 15 godina stigao u Crvenu zvezdu.

Brzo je stigao do prvog tima, kasnije i lidera sa kapitenskom trakom, što ga je odlikovalo tokom čitave karijere.

U Zvezdi je, kako je rekao više puta, ispunio snove – osvojio "duplu krunu", dao gol u "večitom" derbiju i otisnuo se u moskovski Spartak.

Nije se dugo zadržao u Rusiji, samo dve sezone, pošto je na njegovom transferu insistirao legendarni Ser Aleks Ferguson i doveo ga januara 2006. godine.

Prilagođavanje na Premijer ligu nije bilo jednostavno, meseci su prolazili kako bi Vidić dobio šansu koju je iskoristio.

Napominjemo, u "onom" Junajtedu sa zvezdama kao što su Runi, Ronaldo, Gigs – uz Barselonu verovatno najboljem timu sveta.

Ustalio se uz Ferdinanda, uz koga je postao najbolji štoper tog vremena i sa kojim je rušio brojne rekorde u Premijer ligi u trenutku kada je bila misaona imenica dati im gol.

Sudbina je htela da Vidić zauvek upamti stadion Lužnjiki i Moskvu, pored toga što je nosio dres Spartaka, kada su "crveni đavoli" u penal-drami podigli pehar Lige šampiona.

Vidić je brzo od Ferdinanda preuzeo traku i s njom na ruci dizao pehare Premijer lige, nastavljajući rekorde po broju mečeva na kojima Junajted nije primio gol.

Na dirljiv način oprostio se od Junajteda i prešao u Inter, gde je imao puno problema da se prilagodi.

Ipak, danas je radostan dan za njega i sećaćemo se samo lepih stvari, kao kada je Srbiju vodio do dva Mundijala (2006. i 2010)...

Zato, srećan rođendan "Srpska steno"!

Miloš Simanović

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.