Razbijene i poslednje grupe demonstranata, uhapšeni sprovedeni u Skupštinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 19:47

Razbijene i poslednje grupe demonstranata, uhapšeni sprovedeni u Skupštinu

Policijski hameri sa uhapšenim demonstrantima stigli su oko 00.30 do skupštine, gde su uhapšeni izvedeni iz vozila i uvedeni u zgradu parlamenta.

Prema informacijama Tanjuga iz MUP-a, do ponoći je uhapšeno 19 huligana.

Ekipe gradskih komunalnih službi počele su da raščišćavaju prostor ispred Skupštine Srbije.

U Bulevaru kralja Aleksandra je oko pola sata posle ponoći ponovo pušten saobraćaj, nakon što je policija uhapsila nasilne demonstrante.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
23:57 - Policija potisnula demonstrante do Tašmajdanskog parka

Oko ponoći, 23.57, Žandarmerija je krenula u akciju protiv preostalih demonstranata u Bulevaru kralja Aleksandra. Krenuli su trčećim korakom ka demonstrantima, potiskujući ih dublje u Bulevar, ka Tašmajdanskom parku, i dalje, pa ih je potisnula do kraja Tašmajdanskog parka.

Kordon je pomeren na ugao Resavske ulice i Bulevara, kod crkve Svetog Marka i kreće se i dalje.

Žandarmeriji su se pridružila i oklopna policijska kola sa dodatnim snagama koja se nalaze ispred kordona.

Novinari večeras na meti huligana

Najradikalnijim demonstrantima su tokom večerašnjeg protesta meta bili i novinari, prema kojima su bili agresivni, napadali ih, ometali u izveštavanju, a više njih je i povređeno.

Kolege iz više redakcija bili su meta huligana, neki direktno napadani, a neki su se našli na putu kamenica kojima su demonstranti gađali policajce, pa i sve što im je bilo na putu.

Na mnoge novinare su još s početka protesta nasrtali i upozoravali ih da ne snimaju.

Povređeni su novinari Kurir televizije, agencije Beta, novinaru N1 su pokušali da otmu kameru, koliko se moglo videti u direktnom prenosu, isto se dogodilo ekipi Al Džazire, dve novinarke Tanjuga su gurane, uz psovke i pretnje, a jedna udarena u glavu...

Najnasilniji demonstranti večeras su bili agresivni prema novinarima i snimateljima.

Bilo je napada i na novinare drugih redakcija.

Na potezu od ugla Bulevara i Takovske, dublje ka Bulevaru, mogu se videti staklo, ostaci kamenica, flaše...

Ispred Ustavnog suda dva kontejnera su bila postavljena na saobraćajnicu, a iščupani su i stubići ispred te institucije.

Jedan broj pripadnika policije je i dalje ispred Skupštine.

Novinarske ekipe večeras izveštavaju sa gas maskama, posle iskustva od pre dve večeri, kada je takođe ispaljena velika količine suzavca.

Tu su bila i dva vozila hitne pomoći.

U 00:10 Žandarmerija je krenula da se povlači iz Bulevara ka Skupštini, nakon što je potisnula grupu nasilnih demonstranata.

23:50 - Okršaj policije i demonstranata u Bulevaru

Žandarmerija je oko 23.50 počela da baca suzavac na demonstrante, ka grupi koja je u Bulevaru kralja Aleksandra, i koja se ne smiruje.

Nakon kraće pauze i privremenog potiskivanja demonstranata dublje u Bulevar, ta grupa je ponovo počela da napada policiju kamenicama.

Do ponoći privedeno 19 huligana

Policija je do ponoći privela 19 huligana zbog divljanja na ulazu u Narodnu skupštinu, saznaje Tanjug u MUP-u.

Reč je o najradikalnijim demonstrantima, koji su flašama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na parlamentu.

Na to je policija odgovorila suzavcem.

Demonstranti su u Bulevaru zapalili kontejnere, čiji se dim širi čitavom ulicom.

23:30 - Policija zauzela Trg Nikole Pašića, počela da privodi demonstrante

Posle zatišja od oko sat i po, ponovo je došlo do nereda ispred Skupštine Srbije. Grupa demonstranata opet je bakljama, petardama i kamenicama zasula policiju. Policija je večeras oko 23.30 preuzela punu kontrolu nad prostorom Trga Nikole Pašića, i počela da privodi nasilne demonstrante.

Policija je u akciju protiv demonstranata krenula kada su ih zasipali kamenicama, bakljama... Demonstranti su čupali kamene ploče i od njih pravili kamenice kojima su gađali policiju.

BIA otkrila još jednog stranca-aktivnog učesnika protesta

Bezbednosno informativna agencija otkrila je još jednog stranca koji je angažovan u protestima u Srbiji, prenose mediji.

Reč je o državljaninu Tunisa, Dkhiliju Samiju.

To je još jedan dokaz o umešanosti stranih službi u proteste, nakon što su pre dva dana uhapšena dvojica stranih državljana, od kojih je jedan izraelski, koji su aktivno učestvovali u protestima u Beogradu.

Jedna grupa njih je pobegla kroz Pionirski park, a druga, veća je saterana ka Terazijama i Terazijskom tunelu.

Nakon razbijanja demonstranata, policija se vratila ka Skupštini.

Takođe, mogli su se videti i povređeni policajci, kojima su kolege pružale pomoć pri povratku do parlamenta.

Jedan kordon policije nalazi se na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske ulice.

Iz Bulevara jedna grupa nasilnih demonstranata nastavlja da zasipa kordon Žandarmerije kamenicama i bakljama.

Policija je na to odgovorila suzavcem, zahvaljujući kojem je uspela da ih, barem privremeno, potisne dublje u Bulevar kralja Aleksandra.

23:20 - Policija raščistila plato ispred Skupštine Srbije

Oko 23.10, nakon što su više od jednog sata mirno sedeli ispred Skupštine Srbije, tik do kordona policije, demonstranti su počeli ponovo da bacaju baklje, petarde i flaše na snage reda.

Tom prilikom povređen je jedan policajac koji je pogođen kamenom u nogu, a policija je krenula u akciju 10 minuta kasnije.

Demonstranti su najpre potisnuti sa stepenica Skupštine na plato ispred skupštinskog zdanja bez upotrebe sile, ali je iz Kosovske ulice došla još jedna jedinica žandarmerije koja je potisnula demonstrante uz Bulevar Kralja Aleksandra i napravila kordon na raskrsnici sa ulicom Kneza Miloša.

Jedna grupa demonstranata je otišla ka Trgu Nikole Pašića, a druga u Pionirski park i prema ulici Kralja Milana.

Demonstranti su se povukli i sa Trga Nikole Pašića, a trenutno je veliki broj policajaca skoncentrisan ispred Skupštine Srbije, na gotovom praznom platou ispred skupštinskog zdanja.

23:10 - Lomili kamere ispred Skupštine, nacistički pozdrav Zig hajl

Četvrto veče protesta protiče uz sukobe radikalnih demonstranata sa policijom, a nekoliko izgrednika sa fantomkama polomilo je nadzorne kamere ispred Skupštine, a jedan od njih snimljen je kako podiže ruku u nacistički pozdrav.

Nakon što je primetio da je u centru pažnje, momak je u više navrata ponosno podigao ruku u nacistički pozdrav "Zig hajl", koji je poznat iz vremena nacističke Nemačke.

Ovaj snimak izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama.

"To su ti rodoljubi za koje smo svi mi izdajnici", "Nacistički pir", "Đubrad jedna", samo su neki od komentara koje izazvao potez ovog demonstranta.

23:00 - Mirno oko Skupštine

Nakon što je policija uklonila demonstrante koji su probili zaštitnu ogradu i probili se do samih vrata Narodne skupštine, deo učesnika protesta povukao se ka Trgu Nikole Pašića, gde je situacija za sada, oko 23 sata, mirna.

Pojedini demonstranti tim trgom šetaju, a većina sedi na klupama i oko fontane ili stojeći gleda u pravcu Narodne skupštine, odakle se povremeno ponovo čuju petarde.

Među okupljenima uglavnom su mladi koji komentarišu večerašnja dešavanja na protestu.

Atmosfera ispred samog parlamenta je na momente napeta, pa se na momente smiri, a s vremena na vreme, neko od demonstranata baci petardu.

Okupljeni uzvikuju "Srbija, Srbija", "Kosovo je srce Srbije".

Jedna grupa demonstranata je u nekom momentu okrenuta ka masi ispred parlamenta uzvikivala "Ne damo svetinje".

Pripadnici Žandarmerije stoje iza njih i ne reaguju. Atmosfera u Pionirskom parku je znatno mirnija.

Dvoje novinara Bete povređeno, napadnuti i drugi izveštači

Dvoje novinara agencije Beta povređeno je tokom večerašnjeg protesta i prevezeno u Urgentni centar.

Oni su oko 22 sata kolima Hitne pomoći dovezeni u Urgentni centar, zbog povreda zadobijenih tokom protesta koji se održava na platou ispred Narodne skupštine.

Najnasilniji demonstranti večeras su bili agresivni prema novinarima i snimateljima.

Oni su prilikom napada na skupštinu nasrnuli i na novinarke Tanjuga, pokušali da ih udare, uz psovke.

Bilo je napada i na novinare drugih redakcija.

Grupa demonstranata napala je večeras skupštinu Srbije, tako što su probili zaštitnu ogradu ispod stepeništa ka ulazu u Skupštinu Srbije, postavili je pred sama vrata, te gađali vrata, ali ih je policija koja se pojavila iz Kosovske ulice uklonila. Policija kontroliše pristup parlamentu.

Vrata su sve vreme bila zatvorena, a demonstranti su pozivali ostale da im se pridruže, ali je masa ispod njih, bliže platou, oklevala.

Oni su oterali fotoreportere i novinare, pri čemu su gurnuli i novinarku Tanjuga, zamahnuli ka njenoj glavi, ali su je, srećom, samo okrznuli, sve to uz psovke, a zatim su i nju i druge kolege zalili pivom iz konzerve.

Ogradu su bili stavili između statua konja i skupštine i ne daju nikom da prođe, a vrata skupštine gađali su kamenicama, flašama, konzervama...

Polomili su nadzornu kameru.

Pred skupštinom ka policajcima letele su baklje, kamenice, flaše, petarde i čuju se topovski udari.

21:30 - Policija kontroliše pristup parlamentu

Demonstranti su oko 21.30 gađali policiju flašama i bacali baklje na policajce, koji su napravili živi zid ispred vrata Skupštine.

U jednom trenutku video se samo dim ispred ulaza u parlamenta.

Pripadnici Žandarmerije su postrojeni duž glavnog celog ulaza u Skupštinu, jedan deo ispred samih vrata, a drugi između dva niza stepenica.

Građani koji se nalaze u Pionirskom parku stoje mirno i gledaju šta se dešava ispred vrata Skupštine.

21:00 - Ispaljene prve petarde i baklje ispred skupštine

Ispred Skupštine Srbije, oko 21 sat, pre napada na skupštinu, kada se grupa demonstranata probila do pred vrata skupštine, počele su da lete petarde i baklje.

Ekstremne grupe među učesnicima protesta, oko 21 sat palili su baklje, bacali petarde, pokušavajući da izazovu incidente.

Transparenti koji su bili postavljeni na zaštitnu ogradu ispred parlamenta, skinuti su, a u nekoliko navrata nekoliko demonstranata preskakalo je ogradu, ali su vraćeni u masu, i ograda nije probijena.

Okupljeni viču "Ustani Srbijo" i pokazuju tri prsta.

Demonstranti su medijske ekipe vređali i psovali.

20:40 - Muškarac ispred Skupštine ranjen nožem - tenzije i oborena ograda

Ispred Skupštine Srbije oko 20.40, demonstranti okupljeni uz zaštitnu ogradu gađali su plastičnim flašama sa vodom i limenkama, obezbeđenje u civilu, a u jednom trenutku oborili su zaštitnu ogradu.

Jedan od učesnika protesta pozvao ih je da se smire i povuku od zaštitne ograde, što su oni učinili, ograda podignuta, ali je nastavljen verbalni sukob, a ka obezbeđenju je poletela još neka flaša.

Uhapšen zbog napada nožem

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su Z. O. (1973) zbog sumnje da je večeras, na protestu ispred Doma Narodne skupštine, nakon svađe nožem zadao ubod u predelu desne noge tridesetdvogodišnjem muškarcu.

Osumnjičeni će biti priveden nadležnom tužilaštvu.

U grupi koja je oborila ogradu je bio i Srđan Nogo.

U jednom trenutku, jedan mladić je preskočio ogradu i došao na stepenice skupštine i rukama pozvao okupljene da mu se pridruže, što niko nije učinio, te se on vratio preko ograde.

Potom je još jedan demonstrant, sa majicom Obraza, preskočio zaštitnu ogradu, ali ga je vratio drugi učesnik protesta.

Prethodno je grupa, koja se predstavlja kao ratni veterani, zajedno sa pripadnicima Inicijative "Ne damo Kosovo" pročitala svoje zahteve, među kojima su ostavke predsednika, ministra policije i direktora policije zbog upotrebe prekomerne sile, zatim da se dijalog o KiM vrati u SB UN i da se poštuje rezolucija 1244.

Nakon čitanja zahteva došlo je do manjeg incidenta kada je jedan od učesnika protesta udario jednog od veterana, ali su se strasti brzo smirile, mada i dalje ima tenzija ispred skupštinskih stepenica.

20:00 - Poruke i transparenti ispred Skupštine: Od Kosova, preko Kineza, do Svetog Save

Nešto posle 20.00 časova, na platou ispred Skupštine Srbije okupljenima na večerašnjem protestu obratili su se predstavnici inicijative Ne damo Kosovo i Metohiju, koji su prvo pozdravili aplauzom Damnjana Kneževića koji je pušten iz pritvora, nakon što je priveden prve večeri protesta.

Knežević je bio priveden, kao jedan od inicijatora upada u Skupštinu. Prekoputa, na obodu Pionirskog parka, pojavio je i Vuk Jeremić.

Osim učesnika iz raznih političkih grupacija, i transparenti pokazuju svu šarolikost usmerenja prisutnih, pa i zahteva, a najmanje je onih vezanih za epidemiju korona virusa i mere njenog suzbijanja.

Naprotiv, tako oni koji oko 20.30 dolaze, u sve većem broju, pred skupštinu, u park, kao i na Bulevaru kralja Aleksandra, nose transparente na kojima piše: "Neću da radim za Kineze", "Ostavke, istina", "Neću da budem jeftina radna snaga", "Vučiću gde ti je maska".

Okupljeni nose i zastave Srbije, a ispred Skupštine postavili su platna sa slikama Svetog Save i pokojnog patrijarha Pavla.

Demonstranti uzvikuju "Kosovo je srce Srbije", "Kosovo je Srbija" "Nema predaje" i traže ostavku predsednika Srbije.

Do sada, osim manjih verbalnih sukoba nije bilo većih tenzija, a za razliku od juče kada su učesnici sedeli i mirno protestovali, danas stoje i pevaju pesme o Kosovu.

19:30 - Svađa desničara i levičara

Ispred Narodne skupštine se oko 19.30 sati dogodio incident kada su se verbalno sukobili desničari i levičari.

Predstavnici levog bloka nosili su transparente na kojima je pisalo "Nećemo da budemo jeftina radna snaga", "Zdravstvo dostupno svima", i delili papire na kojima su ispisali zahteve, među kojima je i zahtev da vlast odustane od uvođenja policijskog časa tokom trajanja epidemije.

Jedan od njih, mladić iz grupe levog bloka u megafon je govorio da su došli da daju podršku medicinskim radnicima, a onda su mu prišli desničari i usledila je rasprava ko koga predstavlja i ko predstavlja narod.

I jedni i drugi, inače, ignorišu zabranu okupljanja kao epidemiološku meru, i, uglavnom, ne nose maske.

19:15 - Pred skupštinu stigli i levičari

Pred skupštinu Srbije stigli su i pripadnici Levog bloka, a saobraćaj ispred parlamenta oko 19.30 je zaustavljen.

I jedni i drugi došli su uprkos kritičnoj epidemiološkoj situaciji i merama zabrane javnog okupljanja više od 10 ljudi - desničari sa transparentima kojima poručuju da ne daju Kosovo, ali ni Krim, a levičari da, kako su rekli, podrže zdravstvene radnike, koji, inače, već danima apeluju na građane da poštuju zaštitne mere, jer su oni iscrpljeni, a bolnice prebukirane.

19:00 - Desničari ispred Skupštine "brane" Kosovo i Krim, nešto kasnije stigli i levičari

Nekoliko desetina pripadnika desničarskih organizacija okupilo se danas oko 19.00 sati ispred Skupštine Srbije, uprkos kritičnoj epidemiološkoj situaciji u Beogradu i epidemiološkim merama koje uključuju i zabranu organizovanog okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom.

Pred skupštinom je i Srđan Nogo.

Sede na žardinjerama i pored zaštitne ograde, koja ih deli od parlamenta, a na koju su postavili transparent na kome piše "Kosovo je Srbija", "Nema podele, nema predaje" i "Krim je Rusija".

Na stepenište te institucije u jednom trenutku došli su pripadnici policije, ali su se posle nekoliko minuta sklonili.

Policija je raspoređena na Trgu Nikole Pašića i oko parlamenta, a najviše ih je na ulazu iz Kosovske ulice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počeli protesti: Incident u Beogradu, deonstranti blokirali auto-put u Novom Sadu

Izvor: Večernje novosti, 10.Jul.2020

Ispred Skupštine Srbije, četvrti dan za redom okupile su se pristalice Saveza za Srbiju i desničari kako bi protestvovali. Policijske snage raspoređene su oko Skupštine Srbije kako bi ovu ustanovu sačuvale od mogućih napada koji su se ponavljali na protestima danima unazad....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.