Kijan Prins: Sećanje na heroja

Izvor: B92, 25.Nov.2013, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijan Prins: Sećanje na heroja

Mladi engleski fudbaler Kijan Prins proslavio bi u ponedeljak 23. rođendan, da nije ubijen braneći slabijeg dečaka od napada.

Prins je imao samo 15 i po godina, kada ga je godinu dana stariji dečak na smrt izbo nožem, jer se umešao u tuču.

Kijan Prins igrao je za kadete Kvins Park Rendžersa i smatran je vanserijskim talentom, a klub je planirao da mu godinu i po kasnije ponudi profesionalni ugovor.

Tragični incident se dogodio 18. maja 2006. ispred školske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kapije, gde je napadač Hasan Hanad, izbeglica iz Somalije, napao manjeg dečaka. Prins se umešao u obračun, posle čega se Hanad okrenuo i četiri puta ga ubo u ruku i grudi. Pomoć je stigla prekasno, pa je Prins izdahnuo tri sata kasnije u bolnici.

Ispostavilo se da je napadač pokušavao da ispuni uslov za ulazak u somalijsku bandu koja je operisala u tom delu Londona i u koju je moguće ući tek posle napada nožem. U mesecima koji su prethodili ubistvu Hanad je teško povredio jednu i nožem pretio drugoj devojčici, a zbog pretnji upućenih nastavnici bio je kažnjen. Sud ga je osudio an doživotnu robiju.

Sećanje na Kijana Prinsa u londonskom klubu čuva se tako što se nagrada za najlepši gol bilo kojeg igrača QPR u sezoni zove njegovim imenom.

Kijanov otac Mark, raniji bokserski šampion, pokrenuo je 2007. Fondaciju Kijan Prins, čiji je zadatak borba protiv maloletničkog nasilja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kijan Prins: Sećanje na heroja

Izvor: B92, 25.Nov.2013

Mladi engleski fudbaler Kijan Prins proslavio bi u ponedeljak 23. rođendan, da nije ubijen braneći slabijeg dečaka od napada...Prins je imao samo 15 i po godina, kada ga je godinu dana stariji dečak na smrt izbo nožem, jer se umešao u tuču...Kijan Prins igrao je za kadete Kvins Park Rendžersa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.