Đokovićevo prvo veliko finale

Izvor: Politika, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokovićevo prvo veliko finale

Nijedna pobeda u tenisu danas nije toliko vredna nego kada se na pleća položi Švajcarac Rože Federer, jedna od najveličanstvenijih sportskih ličnosti svih vremena. Tim nesvakidašnjim osećajem nedavno je bio obuzet i Novak Đoković kada je prvog "reketa" sveta savladao u finalu na velikom turniru u Montrealu. Pobede, koje je švajcarski as izvojevao u četiri prethodna međusobna duela, bile su mali koraci za njega. Đoković je gubio, ali je činio korake od sedam milja. Sinoć je uzleteo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do visina naslućenih dok su mu krila još bila nejaka, praktično od dana kada je uzeo reket u ruke. Večeras, u 22 časa po našem vremenu, igraće u finalu na Međunarodnom prvenstvu SAD, jednom od četiri najuglednija teniska takmičenja, upravo protiv Rodžera Federera. Prvi reket svet Federer je savladao Rusa Davidenka u polufinalu sa 7:5, 6:1, 7:5.

Još jednu radost poklonicima sporta kod nas doneo je nadmoćno, ubedljivo i munjevito, za samo dva časa i 14 minuta. Savladao je Španca Davida Ferera sa 6:4, 6:4, 6:3. To je nesumnjivo najznačajniji uspeh u karijeri našeg asa, koja je malte ne donedavno bila u povoju, jer je načinjen na jednoj od najvećih teniskih pozornica. Koliko je svetla budućnost našeg 20-godišnjeg tenisera od sinoć svedoči i to što je najmlađi finalista njujorškog turnira za "gren-slem" posle 1990. kada je legendarni Amerikanac Pit Sampras s tek navršenih 19 leta i osvojio svoj prvi od 14 velikih trofeja, po čemu je rekorder.

I Đoković i Ferer su se borili da se prvi put nađu u finalu nekog od četiri najveća teniska turnira. Ulog – ogroman. Kojeg još tenisera pred tako velikim vratima nije podišla jeza od pomisli da već sutra može da bude na korak od istorije ili da u nju i uđe. Naš igrač je ove godine dospeo čak i pred najvećim takvim dverima u teniskom sportu. Igrao je u polufinalu u Vimbldonu, ali je platio danak besprimernim naporima u prethodnim utakmicama. Predao je meč Špancu Rafaelu Nadalu u čijem je zabranu poklekao mesec ranije, u polufinalu na "Rolan Garosu" na kojem drugi "reket" sveta stoluje treću godinu uzastopce.

Đokoviću je sada finale bio nadohvat ruke. Baš je Ferer osujetio već viđeni polufinalni megdan između našeg tenisera i Nadala, iznenadivši zemljaka u osmini finala. Ali, Ferer nije Nadal, iako i njega odlikuje upornost kakvu danas nema mnogo igrača. Uklonio je veliku prepreku za Đokovićevev pobedonosni pohod, ali ne i nepremostivu kao što je bila na "Rolan Garosu". U Njujorku je naš teniser u svom ataru, na njemu omiljenoj tvrdoj podlozi. Na njoj Španci, ma koliko dobro da plivaju, nikada neće biti ribe u vodi kao na šljaci. Zbog toga se, primera radi, vimbldonska titula Manuela Santane 1966. ističe kao posebna istorijska činjenica.

I Ferer je priznao, iako njegov domet na turnirima za "gren-slem" nikada nije bio dalji, da mu zemljani tereni najviše leže. Nije bilo zbora – Đoković je na polufinalni megdan išao kao veliki favorit. Ali, taj teret mu je na početku meča bio težak. A Ferer je krenuo kao da je Federer, kao da za sobom ima nebrojeno pobeda u najznačajnijim bitkama. Neočekivano je delovao hladnokrvno i napojen samopouzdanjem od pobeda kojima je prokrčio put do meča za finale. Poveo je s 3:0, osvojivši gem i na Đokovićev servis. Bio je to, ipak, tek početak, ali je postojalo sijaset razloga da naše zaljubljenike u sport obuzme nemir.

Nikom se ne mili da Fereru izađe na megdan. Tu muke znaju da budu velike, jer je španski teniser beskompromisni borac, žilav i teško ga je slomiti kada je u punoj formi kao što je u Njujorku. Kada mu se pruži prst, on grabi celu šaku, a kožu prodaje skupo. Đoković se, međutim, ne cenjka. Trebalo mu je malo vremena da oseti atmosferu u polufinalu na još jednoj velikoj teniskoj sceni, na krcatom glavnom stadionu "Artur Eš", na jednom od najvećih teniskih objekata na svetu. Trebalo je samo da zagreje motore, da uhvati zalet i poplavi sve Fererove nade da će da bude tek četvrti Španac u finalu Međunarodnog prvenstva SAD.

Španac je, doduše, poveo i s 4:1, a onda ga je naš teniser uzeo pod svoje. Sa sedam uzastopnih gemova već je utirao put ka drugom velikom finalu za naš tenis ove godine (Ana Ivanović igrala na "Rolan Garosu"). Nije bilo potrebno više nego manje od dva časa, koliko je prošlo od kada je čvrsto preuzeo dizgine u svoje ruke pa do kada je zapečatio Fererovu sudbinu, da pred gledalištem i milionskim televizijskim auditorijumom pokaže svu raznovrsnost svoje igre, istovremeno i delotvorne i lepe za oko, odlike šampiona. Poslednji tračak nade za 23-godišnjeg Španca se pojavio u drugom setu kada je na servis našeg tenisera izjednačio, a potom poveo s 3:2. U nastavku je na delu viđena demonstracija Đokovićeve nadmoći i očigledna Fererova bespomoć. Španac je bio slomljen, ni slika igrača koji je blesnuo kao retko kada u karijeri. Pod zvezdom upeklom nad Njujorkom ostao je u senci briljantne Đokovićeve partije. Svojevrsni ukras na pobedu našeg igrača bio je poslednji poen. U toj skraćenoj lopti kao da se ogledao ceo meč – s jedne strane mreže sve Đokovićevo umeće i njegov elegantno izbrušeni talenat, a s druge beznadežni Fererov trk za njom, neuhvatljiva šansa za finale koja mu se ukazala prvi a možda i poslednji put.

– Neobjašnjiv je osećaj biti prvi put u finalu turnira za "gren-slem". Veoma sam ponosan na sebe i na zemlju koju predstavljam. Veliki je problem bila nesnosna vrućina pošto je meč počeo u podne. Bio sam prinuđen da dva puta zatražim lekarsku pomoć. Počeo sam nervozno. Igrao sam i do polufinala mnogo teških mečeva pa mi je ponestajala snaga. Vitamini koje sam dobio da popijem su me osvežili. Sve je bilo dozvoljeno, – našalio se Đoković.

G. A.

--------------------------------------------------------------------------

Federer impresioniran igrom Đokovića

Švajcarac Rože Federer izjavio je da je impresioniran igrom Novaka Đokovića protiv kojeg će danas igrati u finalu Otvorenog prvenstva SAD u Njujorku.

"Mogu samo da budem impresioniran njegovom igrom, zato što u njegovih mladim godinama nisam postizao takve rezultate", rekao je juče posle plasmana u finale "prvi reket" sveta novinarima.

Federer je podsetio da će Đoković prvi put igrati u finalu jednog "Grend slem" turnira i da je današnji meč očigledno dobra prilika za njegovog rivala.

Agencija "Rojters" podseća da je Federer nedavno izgubio finale na "Masters turniru" protiv Đokovića u Montrealu.

"Igrao je sjajno, mislim, sa osnovne linije. Mogu da kažem da je veoma čvrst igrač i da je tada bio veoma uspešan iz "forhenda". Jednostavno, dobro udara lopticu", rekao je Federer koji je, pre Montreala, dobio prethodna četiri meča protiv Đokovića.

"Očigledno, i u današnjem meču će biti samouveren. Znam to, kao što znam da će dobro igrati", rekao je Federer.

On je za Đokovića još kazao da je uradio neverovatan posao "jer se sećam našeg prvog meča u Monaku. Pobedio sam ga u tri seta. Svako me pitao šta mislim o njemu, rekao sam nešto u stilu da nisam suviše impresioniran".

"Imao je međutim sjajnu seriju i stvarno je usavršio igru", rekao je Federer za Novaka Đokovića, svog rivala u današnjem finalu Otvorenog prvenstva SAD.

Na kraju je kazao za sebe da se nalazi u dobroj formi i da je to sada najvažnije, uoči finala.

"Odlično se osećam. Znam kako da igram protiv njega. Nadam se ću biti u najboljem izdanju i pobediti", zaključio je Federer.

(Tanjug)

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.