Da li je flaširana voda ispravna?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je flaširana voda ispravna?

Zbog sve češćih vesti o neispravnosti vode iz česme, mnogi se odlučuju za kupovinu flaširane verujući u njen kvalitet. Ipak, koliko često se zapitamo na koji način se ta voda čuva?

Hektolitri vode stoje na temperaturi od preko 30 stepeni i čekaju da se nađu na rafovima supermarketa. Ima li razloga za paniku? Voda koja se puni u flaše nije sterilisana i može da sadrži određeni broj bakterija i mikroorganizama koji nisu opasni po zdravlje.

Ipak, na svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Celzijusov stepen više, mikrobiološki procesi se ubrzavaju 10 puta, te je pravilno čuvanje i skladištenje izuzetno važno, tvrde stručnjaci.

Prostorije u kojima stoji voda trebalo bi da budu tamne i hladne, a takva uputstva morala bi da stoje i na ambalaži.

"Tu ima mikroorganizama i zbog toga ne bi trebalo da stoji na suncu je se ubrzava njihov rast. Bez obzira što one nisu patogene, veliki broj može da nam izazove neke smetnje. Pogotovo kod dece kojima se flaširana voda mora prokuvati pre konzumiranja", ukazuje Božo Dalmacija, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.

Osim stomačnih problema, voda koja je dugo stajala na suncu ne bi trebalo da stvara veće probleme, tvrdi Dalmacija. A visoka temperatura, osim na vodu, negativno deluje i na ambalažu.

A da bismo bili potpuno sigurni u kvalitet vode koju kupujemo, potrebno je kontrolisati i načine skladištenja.

"Problem je i to što se to slabo kontroliše. Ne znamo da li se kontrolišu i načini skladištenja, što može imati negativne posledice po potrišače", navodi Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Alfirović savetuje potrošačima da vodu kupuju u proverenim objektima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.