Artemije isključen iz crkvene zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije isključen iz crkvene zajednice

Sabor Srpske pravoslavne crkve isključio je danas iz crkvene zajednice bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija (svetovno ime Marko Radosavljević) i bivšeg jeromonaha Nikolaja (Negoslav Nikolić) zbog raskola sa Srpskom pravoslavnom crkvom, objavljeno je na sajtu SPC.

U saopštenju se navodi da je Nikolaja rukopoložio Artemije "za pseudo-horepiskopa izmišljene staroraške i lozničke eparhije".

Dodaje se da su oni trajno isključeni iz Crkvene zajednice, "sa nadom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i molitvom Gospodu da im podari pokajanje kao jedini put spasenja i povratka Crkvi Božjoj, koja sa radošću uvek prima svakog pokajnika". Sabor je odlučio i da pozove monahe, monahinje i laike koji su "do sada učestvovali u bogosluženjima i podržavali ih (isključene) u raskolu da se vrate kanonskom poretku Pravoslavne Crkve" i opomene ih da "tajne ove dvojice izopštenih iz Crkvene Zajednice nisu Svete Tajne (krštenje nije krštenje, rukopoloženje nije rukopoloženje, pričešće nije Pričešće, da namesto blagoslova donose kletvu), i da je jedini izlaz iz takvog bezblagodatnog stanja put pokajanja i pokajnog povratka u krilo Svete Majke Crkve".

"Ovo naročito treba da imaju u vidu svi oni koji su u svojoj prostoti i naivnosti zavedeni njihovom obmanom i duhovnom prevarom, naročito zavedeni njime lakoverni monasi i monahinje, ali i vernici", saopštio je Sabor SPC.

Sabor SPC raščinio je Artemija u novembru 2010. godine jer je odbio da poštuje odluku Sabora kojom mu je, između ostalog i zbog nepravilnosti u poslovanju eparhije raško-prizrenske, oduzeto upravljanje tom eparhijom. Artemije je vraćen u čin monaha, ali on tu odluku ne priznaje, smatra da je raščinjen iz političkih razloga i dalje nastupa i služi kao episkop.

Artemije i Nikolaj će od sada moći da koriste samo svoja svetovna imena

Kako navodi Tanjug, Sabor je odluku doneo sinoć, a Artemije i Nikolaj će od sada moći da koriste samo svoja svetovna imena, Marko Radosavljević, odnosno Negoslav Nikolić.

Sabor je u sredu pozvao Artemija da se vrati na put mira i jedinstva Crkve, ali je on to odbio.

Iako je Sabor ranijom odlukom o raščinjenju Artemija postavio u red monaha, bivši vladika je dobio da skine manituju i vladičanska znamenja.

Artemije je izopšten zbog raskola Crkve, što se smatra prvim raskolom u istoriji SPC.

Inače, bivši vladika raško-prizrenski Artemije nije prihvatio poziv Svetog arhijerejskog Sabora SPC i patrijarha Irineja da, kako su oni od njega tražili, "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom" i negirao je da je u raskolu.

U saopštenju dostavljenom medijima sinoć, Artemije kaže da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha već svojevrsno svedočenje o pravoverju.

"Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj veri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, vašim očima, Artemije je u raskolu", piše u saopštenju.

Pprema izvoru Bete, ne radi se o anatemi.

"Za crkvu je on (Artemije) sada samo civil, oduzet mu je i čin monaha, i on je sada ponovo Marko Radosavljević (svetovno ime pre zamonašenja)", rekao je izvor agencije Beta.

Prema njegovim rečima, takva odluka je doneta jer raščinjeni episkop nije prihvatio poziv Sabora od 27. maja da se vrati u jedinstvo sa crkvom, nego je odlučio da nastavi da deluje kao vladika i optužio SPC da je odlukama u njegovom slučaju proizvela "neustavno stanje".

Sabor SPC raščinio je Artemija u novembru 2010. godine jer je odbio da poštuje odluku Sabora kojom mu je, zbog nepravilnosti u poslovanju eparhije raško-prizrenske, oduzeto upravljanje tom eparhijom. Artemije je vraćen u čin monaha, ali on tu odluku ne priznaje, smatra da je raščinjen iz političkih razloga i dalje nastupa i služi kao episkop. Zbog toga je u medijima bilo spekulacija da će Sabor ekskomunicirati Artemija iz SPC.

Izvor je još dodao da je Sabor odlučio da novi član Sinoda (petočlana crkvena vlada) bude episkop bački Irinej koji je izabran umesto episkopa Hrizostoma.

Tako su sada članovi Sinoda, kojim predsedava patrijarh Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop šabački Lavrentije i episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

U medijima se spekulisalo da je na ovogodišnjem zasedanju Sabora u prvi plan izbilo neslaganje episkopa bačkog Irineja sa pojedinim odlukama Sinoda, kao i da je u jednom trenutku dobio većinu da se preispitaju sinodske odluke o privremenom razrešenju vladika Filareta i Georgija.

Sabor je na zasedanju ipak potvrdio odluke Sinoda i trajno razrešio dvojicu episkopa upravljanja mileševskom, odnosno kanadskom eparhijom.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.