Vladika služio pomen na Novom Brdu, Albanac ometao kosilicom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2020, 10:49

Vladika služio pomen na Novom Brdu, Albanac ometao kosilicom

Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije sa igumanom Svetih Arhangela arhimandritom Mihailom posetio je juče Novo Brdo i služio pomen u crkvi Svetog Nikole, a kako piše RTV Kim, službu je pokušao da omete jedan Albanac.

Po dolasku u Hram zatekli su dvojicu Albanaca koji su motornim kosilicama uklanjali korov u crkvi. Kako navodi RTV Kim, jedan od njih je odmah negodovao i govorio da je on odgovoran i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se tu ne može okupljati.

Episkop Atanasije i iguman Mihailo počeli su pomen, a on je uključio kosilicu da se pojanje ne bi čulo. Kako piše sajt, nakon toga je iguman Mihailo hodao pored radnika i mašine koja je radila. Radnik je na kraju je odustao, isključio kosilicu i podigao dva prsta koji kod Albanaca predstavljaju znak pobede.

Služba je nastavljena, a vladika Atanasije nije komentarisao događaj, samo je kratko rekao: "Živo je vaskrslo Kosovo!"

U pratnji episkopa bila je i igumanija Irina iz manastira Svetog Dimitrija kod Sušice i paroh novobrdski otac Stevo Mitrić, a nešto kasnije ovde je došao i istoričar Dejan Ristić.

Srednjovenjkovno episkopsko sedište u Novom Brdu je tokom protekle godine bilo izloženo pokušajima vlasti da ga prikažu kao katolički hram, podseća RTV Kim. Nemačka ambasada iz Prištine je finanasirala restauraciju, a bivši premijer Ramuš Haradinaj je bio na svečanosti organizovanoj povodom završetka restuaracije. Nekoliko meseci kasnije dva katolička biskupa Đerđ Doda i Zef Gaši služili su misu u ovom pravoslavnom hramu.

U oktobru prošle godine u crkvi Svetog Nikole pevačica Albana Azizi snimala je neprimeren spot, podseća sajt.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.