Urna Nikole Tesle biće premeštena u Hram Svetog Save!

Izvor: Kurir, 28.Feb.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urna Nikole Tesle biće premeštena u Hram Svetog Save!

BEOGRAD - Posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle biće premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik, predviđeno je Sporazumom koji je danas potpisan u Patrijaršiji SPC.

Sporazum su potpisali partijarh srpski Irinej, ministarka energetike Zorana Mijhajlović ispred Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Partijarh je, nakon potpisivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sporazuma, rekao da nema ništa prirodnije od toga da zemni ostaci velikog mislioca počivaju na, kako kaže, najsvetijem mestu srpskog naroda - Hramu posvećenom Svetom Savi, gde je i spomenik Karađorđu.

"Ništa prirodnije ni logičnije, nego da na tom najlepšem mestu grada i pored velike svetinje počivaju tri velika imena srpske istorije, kulture i nauke", rekao je partijarh srpski Irinej, zahvalivši vladi i predstavnicima Grada na podršci toj inicijativi SPC.

On je dodao da se nada da će to biti novi razlog da još više ljudi poseti Hram, ali i "grob najvećeg uma nauke".

"Hvala svima koji će doprineti da se podigne spomenik kakav Tesla zaslužuje i da u podnožju spomenika budu i njegovi zemni ostaci, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Save", rekao je patrijarh.

Prema rečima Siniše Malog, biće formirana radna grupa u kojoj će biti po tri predstavnika ministarstva, Grada Beograda i SPC, a koja će raditi na tome da se zemni ostaci Nikole Tesle u što kraćem roku prenesu u portu Hrama Svetog Save.

Mali je rekao da će grad obezbediti sve uslove da se pod odgovarajućim propisima urna prenese iz muzeja, kao i da će obezbediti sve dozvole. I ministarstvo energetike će, prema rečima resorne ministarke, svim aktivnostima pomoći da se projekat što pre realizuje.

"Kao vlada i ministarstvo želimo da budemo prepoznati po svim mladim naučnicima koji će u zemlji ostati i svima onima koji će u zemlju doći", rekla je Mihajlović.

Urna Nikole Tesle nalazi se u zgradi muzeja u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957. godine.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.