Sveti Nikola - najčešća krsna slava kod Srba

Izvor: RTS, 19.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Nikola - najčešća krsna slava kod Srba

Današnjeg Svetog Nikolu slave i pravoslavci i katolici. U Srbiji je u njegovu slavu podignuto čak 600 hramova. U narodu se kaže da danas polovina Srba slavi, a druga polovina odlazi na slavu.
Osvećenjem žita i lomljenjem slavskog kolača u svim pravoslavnim crkvama Valjevske eparhije počelo je obeležavanje Svetog Nikole. Svetitelj je zaštitnik brojnih porodica, te se 19. decembru raduje i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mlado i staro. Po broju svečara Nikoljadan je u Valjevu najveća krsna slava.

Sveti Nikola
praznik je u toku Božićnog posta. Sveštenici naglašavaju da slavska trpeza treba da bude samo posna. „Na prvom mestu kada je Sveti Nikola u pitanju naravno da ispoštujemo pravilo posta koji je u toku. Dakle, svaki vernik toga dana treba da dođe u crkvu, treba da uzme učešća u Svetoj liturgiji i, naravno, da uzme učešća sa svojom porodicom, sa svojim sveštenikom u lomljenju slavskog kolača, a naravno, na kraju svega što dolazi, u svečanoj slavskoj trpezi", kaže Darko Đurđević, arhijerejski namesnik prvi valjevski.
Praznična je atmosfera u Valjevu. U prodavnicama gužva, trgovci danima već trljaju šake. Savremenim domaćicama pripremu slavske trpeze olakšavaju i majstori za kolače i torte. U radnjama koje uslužno pripremaju ribu, roštilj se ne gasi ni na dan slave.
„Ove godine naša tri maloprodajna objekta imala su poručeno oko dve tone pastrmke. Samo ovaj maloprodajni objekat je imao tonu pastrmke poručene" kaže Slađana Marković, rukovodilac u mesari.
U Srba se neguje kult Svetog Nikole, jer se veruje da štiti decu, devojke i siromahe, ne samo brodare i putnike. A putevi su pročišćeni i u selima oko Valjeva, u kojima takođe slave brojne porodice.











Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.