Sveti Đorđe u Veneciji Severa

Izvor: Danas, 04.Maj.2016, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti Đorđe u Veneciji Severa

Spolja gledano barokna fasada katedralne crkve Stokholma, Crkve Svetog Nikole, poznate kao Storkirkan (Velika crkva) koja se nalazi u najstarijem srednjovekovnom delu grada Galma Stanu, ne obećava mnogo ali unutrašnjost crkve je puna iznenađenja. Najstariji temelji crkve datiraju iz 13. veka, najstariji delovi crkve iz 14. veka a najveći deo unutrašnjosti današnje crkve su sa kraja 15. veka.

Guram teška vrata i ulazim u izuzetno svetao, na prvi pogled prazan, prozračan >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << prostor. Redovi belih klupa za pastvu, mlečno beli prozori sa tek malim vitražima osvetljavaju crkvu toplom svetlošću sunčanog dana, potporni stubovi od ciglica sa izvučenim belim linijama, švedsko-gotskog stila, doprinose jednostavnosti ove luteranske crkve. Osećaj spokoja me polako obuzima. U crkvi je još samo nekoliko turista.

Levo od vrata vidim mesto gde se pale sveće i umesto uobičajenog rešenja za taj ritual sa tavanice visi globus od bakarne žice. Palim sveće za žive i mrtve unutar globusa, trudeći se da ne zauzmem suviše mesta. Simbolizuje našu planetu i naše jedinstvo na njoj. Veoma originalan rad umetnika Torolof Engestromaa.

Nastavljam levom stranom crkve, pri kraju tog reda, između stubova i lukova, ugledah jednu od dragocenosti crkve Svetog Đorđa. Preda mnom je velika, na visokom i bogato ukrašenom postamentu postavljena, u drvetu urađena skulptura Svetog Đorđa, vitkog mladog viteza belog lica i usredsređenog pogleda, u sjajnom zlatnom oklopu i dubokim zlatnim čizmama na propetom sivo belom zlatom ukrašenom konju. Zamahnuo je kopljem u desnoj ruci da zada završni udarac ogromnoj i strašnoj aždaji koja izdiše pod kopitama njegovog konja. Tamno siva aždaja je urađena do detalja, sve sa dugim oštrim životinjskim kandžama i rogovima. Mada je prizor poznat, trodimenzionalnost dramatično pojačava utisak realnosti prikaza - pred našim očima, zamrznuta u vremenu, odigrava se veličanstvena scena borbe u kojoj dobro pobeđuje zlo, hrišćanstvo paganizam, vitez spasava princezu. Princeza, mala i pomalo neugledna, za čiji život se vitez bori, stoji odvojeno sa strane na svom postamentu. Pročitam da je drvenu skulpturu izradio skulptor Bernt Notke u Nemačkoj, sredinom 15. veka, po porudžbini vladara tadašnjeg Stokholma, Stena Stura Starijeg, da ovekoveči svoju pobedu nad dancima. On je sebe video u liku viteza koji spašava princezu (Stokholm) od aždaje (Danske) koja je htela da ga osvoji.

Prolazim pored crno-srebrnog oltara u obliku triptiha optočenim srebrom i abonosom, bogate barokne predikaonice i kraljevskih klupa, ali zastajem blizu samog izlaza iz crkve gde se nalazi druga dragocenost crkve.

Najstarija slika Stokholma (ulje na drvetu, 163 cm x 110 cm) iz 1636, kopija izgubljenog originala iz 1535. nema eksplicitni religiozni sadržaj ali je važna za istoriju grada. Ona predstavlja detaljnu široku panoramu grada, postavljenog u severni pejsaž sa šest krugova svetlosti i lažnim suncima na nebu. Prirodna atmosferska pojava je bila iskorišćena za političko-religiozne obračune, ali danas, resaturirana, ona daje preciznu sliku srednjovekovnog grada na ostrvu pod širokim severnim nebesima, grada koji i danas može da se prepozna.

Izlazim iz crkve rešena da još jednom dođem.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.