Sveštenik tvrdi da ima deo karlice Svetog Nikole

Izvor: Radio 021, 09.Dec.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenik tvrdi da ima deo karlice Svetog Nikole

Jedan sveštenik iz okoline Čikaga tvrdi da ima deo karlice Svetog Nikole.

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu sproveli su postupak određivanja starosti kosti koja je navodno pripadala Svetom Nikoli, metodom radioaktivnog ugljenika, i utvrdili da odgovara pravom vremenu, prenosi B92.

A pravi Sveti Nikola bio je bogati biskup, poznat po tome što je siromašnima ostavljao novčiće u cipelama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a za koga se veruje da je umro 343. godine na području današnje Turske.

Za deo karlične kosti, koja se nalazi u posedu čikaškog sveštenika i kolekcionara relikvija Denisa O'Nila, oksfordski naučnici su testovima utvrdili da potiče iz 4. veka.

"To je najverovatnije on, i zato sam mnogo uzbuđen", izjavio je O'Nil za list Čikago San-Tajms.

Naučnici, međutim, nisu spremni da to i potvrde. Jedan od njih, doktor Džordž Kazan, kaže da bi kost "mogla da bude autentična", ali da ne postoji način da se to tačno i utvrdi.

Inače, kosti za koje se tvrdi da potiču od Svetog Nikole mogu se naći širom sveta. Mnogi stručnjaci veruju da su njegovi zemni ostaci 1087. godine ukradeni iz originalne grobnice i preneti u jednu crkvu u Bariju.

Međutim, i jedna crkva iz Venecije, takođe, tvrdi da ih ona poseduje. Postoje i tvrdnje da se ostaci tog sveca nalaze u Irskoj, a ovaj deo karlične kosti je do Denisa O'Nila dospeo iz jedne crkve u Francuskoj.

Naučnici sada žele da urade DNK testove na kosima Svetog Nikole sa različitih lokacija, kako bi utvrdili da li potiču od istog čoveka.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.