Šinavatra hoće da gradi na Subotićevom ostrvu

Izvor: S media, 26.Mar.2010, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šinavatra hoće da gradi na Subotićevom ostrvu

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, koji je prošle godine dobio državljanstvo Crne Gore, uložiće novac u izgradnju hotela na ostrvu Sveti Nikola kod Budve, poznatom i pod imenom Havaji, čiji je vlasnik Stanko Subotić Cane, objavile su podgoričke „Vijesti“.

Ostrvo je prvobitno bilo u vlasništvu srpskog biznismena Nenada Đorđevića, koji ga je kasnije prodao Subotiću za kojim su zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << šverca srpske vlasti raspisale crvenu poternicu Interpola.

„Đorđević je krajem 2007. godine za 24 miliona evra prodao svoj deo ostrva Subotiću, čije je planove na ostrvu osujetila ekonomska kriza. Kako nije uspeo da vrati kredit koji je uzeo kod Prve banke, deo Havaja je prešao u vlasništvo banke, koja ni u tri pokušaja licitacije nije uspela da dobije validnu ponudu i proda zemljišni kompleks od sedam hiljada kvadrata na Svetom Nikoli“, navode „Vijesti“.

Početkom godine, Subotić je, kako su tada objavili podgorički mediji, vratio 15 miliona duga i ponovo postao vlasnik dela ostrva.

„Vijesti“ navode da će se u gradnju na popularnim Havajima kod Budve sada uključiti i novopečeni Crnogorac Taksin Šinavatra, koji planira da uloži novac u hotele. Šinavatra je zbačen sa vlasti 2006. godine posle vojnog udara, zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu vlasti. Osuđen je na dve godine zatvora zbog korupcije i za njim su vlasti Tajlanda raspisale poternicu, a potom je dobio državljanstvo Crne Gore. Tajlandsko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da Šinavatra koristi lažno ime Taki Šinegra u pasošima koji su mu izdati u Crnoj Gori, Nikaragvi i Ugandi. Sada, kao investitor na Havajima, planira da za kupače i turiste, posle deset godina, otvori tri plaže. Najatraktivnija je pola kilometra duga veštačka plaža koju je izgradio raniji vlasnik Nenad Đorđević.

U Crnoj Gori, Subotić je vlasnik i vile „Montenegro“ na Svetom Stefanu. Ova vila, Subotiću je najpre oduzeta u oktobru prošle godine, rešenjem Uprave za nekretnine Budve, a po zahtevu Okružnog suda u Beogradu, koje je protiv njega pokrenulo finansijsku istragu. Istraga o Subotićevom bogatstvu pokrenuta je u postupku koji se pred Višim sudom u Beogradu protiv njega vodi pod optužbom da je švercom cigareta od 1995. do 1996. oštetio budžet za 56 miliona nemačkih maraka i osam miliona dolara. Na rešenje o privremenom oduzimanu vile, Subotićevi advokati uložili su žalbu, koju je u januaru uvažilo crnogorsko ministarstvo finansija uz obrazloženje da „sud nije sproveo prethodni postupak za blokadu imovine na način predviđen ugovorom o saradnji između Crne Gore i Srbije“.

U međuvremenu, između predstavnika srpskog i crnogorskog pravosuđa došlo je do oštrih nesuglasica u slučaju Šarić, u kojem je kao njegov blizak prijatelj i poslovni saradnik spominjan i Subotić, kao osoba koja je Darku Šariću omogućila da pere novac od šverca kokaina kroz njegove of-šor kompanije.

T. Marković
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Odbegli premijer Tajlanda ulaže u Havaje kod Budve

Izvor: AutoBrief.com, 27.Mar.2010, 13:49

Bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, koji je prošle godine dobio državljanstvo Crne Gore, uložiće novac u izgradnju hotela na ostrvu Sveti Nikola kod Budve, poznatom i pod imenom Havaji, čiji je vlasnik Stanko Subotić Cane ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.