Savršena POSNA jela za Svetog Nikolu koja gosti neće očekivati - Posni rolati sa povrćem će biti SPEKTAKL, ali glavna zvezda je PUNJENI krompir

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Dec.2023, 15:12

Savršena POSNA jela za Svetog Nikolu koja gosti neće očekivati - Posni rolati sa povrćem će biti SPEKTAKL, ali glavna zvezda je PUNJENI krompir

Kao što već sigurno znate, za Svetog Nikolu se obavezno spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga za glavna jela i predjela!

Sveti Nikola slavi većina Srba, a oni koji je ne slave idu kod nekoga u goste. Kako pada 19. decembra, a u tom periodu je Božićni post i slavska trpeza mora biti posna. Kada je u pitanju posna hrana teško je naći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << inpiraciju šta da spremate, pa smo mi za vas izabrali jela koja će oduševiti svakog gosta.

Sastojci:

Priprema:

Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte. Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom. Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem. Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone. Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća. Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata. Pre služenja ukrasite gustim kečapom.

Sastojci:

Priprema:

Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša. Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi. U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom. Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša. Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre. Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja. Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.

Sastojci:

Priprema:

Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte vodom u kojoj se kuvala. Ukoliko ima previše vode, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.

Sastojci:

Priprema:

Očistite i operite praziluk i isecite ga na sitne kolutove. Propržiti ga na ulju, malo posoliti i dodati suvi biljni začin. Pirinač skuvajte, ocedite,a zatim ga dodajte praziluku, malo pobiberite i promešajte. Svaku koru poprskati kiselom vodom i filovati po celoj kori. Ređati kore u podmazan pleh i tako dok se sve ne utrošite. Poslednju koru ne filujte nego samo poprskajte uljem i kiselom vodom. Staviti pitu u zagrejenu rernu i pecite na umerenoj temperaturi oko 35 minuta.

Sastojci:

Priprema:

Šarana očistite i lepo posolite. Na ulju prorpžite seckan crni luk, pa dodajte orahe. Začinite. Napunite ribu, pa zašijte i stavite u pleh. Ako vam je ostalo još fila u tiganju nema veze. U isti tiganj dodajte seckane pečurke, kratko propržite, pa dodajte pirinač. Kada je gotovo sipajte preko ribe. Prelijte vodom i pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEZ 600 EVRA NE RAČUNAJTE DA PROSLAVITE SVETOG NIKOLU: I to u varijanti da sve sami spremate, a evo koliko bi vas izašlo "na gotovo", ali i knap

Izvor: Blic, 16.Dec.2023, 08:01

Posna trpeza za ovogodišnju proslavu Svetog Nikole, najveće slave u Srba, košta od 45.000 do više od 60.000 dinara, a reč je samo o hrani, bez pića. Najveća finansijska stavka na nikoljdanskoj trpezi jeste riba, a za koju vrstu ćete se odlučiti određuje i da li će vam trošak slave biti minimalan,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.