Prištinski paroh poziva Srbe da se vrate u Prištinu

Izvor: Kurir, 22.Maj.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinski paroh poziva Srbe da se vrate u Prištinu

Neka da Sveti Nikola da se i dalje u ovolikom broju okupljamo ovde u ovom hramu i proslavljamo i Svetog Nikolaja i vaskrsloga Hrista i da ne zaboravimo šta smo, ko smo i odakle smo, kazao je sveštenik

PRIŠTINA - Prištinski paroh Darko Marinković pozvao je danas raseljene prištinske Srbe da se vrate u taj grad.

U Prištini je pre rata 1999. godine živelo oko 40.000 Srba, a sada ih je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << manje od 100. Više od sto raseljenih Srba okupilo se danas na liturgiji koju su služili prištinski parosi Darko Marinković i Stevo Mitrić povodom slave grama i grada, u delimično obnovljenoj Crkvi Svetog Nikole u Prištini.

Marinković je okupljenim vernicima kazao da mu je posebno drago što su se pored preostalih prištinskih Srba danas u crkvi okupili i oni koji su morali da napuste kuće i Kosovo. "Neka da Sveti Nikola da se i dalje u ovolikom broju okupljamo ovde u ovom hramu i proslavljamo i Svetog Nikolaja i vaskrsloga Hrista i da ne zaboravimo šta smo, ko smo i odakle smo", kazao je sveštenik.

Tridesetak raseljenih Srba došlo je na slavu u Prištinu iz centralne Srbije u organizaciji "Kola srpskih sestara". Crkva Svetog Nikole spaljena je u martovskim neredima 2004. godine zajedno sa parohijskim domom, arhivom, bibliotekom i ikonostasom koji je bio remek delo debarskih majstora. Hram u Prištini podignut je 1830. godine na temeljima srednjevekovnog srpskog pravoslavnog manastira.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Prištinski paroh poziva Srbe da se vrate u Prištinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2012

PRIŠTINA -..Prištinski paroh Darko Marinković pozvao je danas raseljene prištinske Srbe da se vrate u taj grad...U Prištini je pre rata 1999. godine živelo oko 40.000 Srba, a sada ih je manje od 100...Više od sto raseljenih Srba okupilo se danas na liturgiji koju su služili prištinski parosi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.