Ponuda ribe dobra, cene nešto više

Izvor: RTS, 04.Dec.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponuda ribe dobra, cene nešto više

U toku je Božićni post, a polako počinju i pripreme za jednu od najvećih slava - Svetog Nikolu, i dok su ribarnice pune sa raznovrsnom ponudom ribe, cene su nešto više nego prošle godine. Za jedan kilogram smuđa, potrebno je izdvojiti 1.000 dinara.
Iako je sušno leto za nama, prednost novemarskog sunca i ujednačen nivo Dunava, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bili su plodotvorni za smederevske alase. Ove godine, ribe na tržištu ima daleko više nego lane, ali po skupljim cenama.

Samo za kilogram fileta soma trebalo bi izdvojiti 1.000 dinara, a za kilogram smuđa čak i više od toga. Kupce iznenađuje i cena šarana, koji je nezaobilazan na slavskoj trpezi, a ove godine iznosi 550 dinara za kilogram.
"Kako tržište određuje, tako se i cene određuju, mislim od grada do grada, uglavnom ja čujem da je šaran na drugim mestima još skuplji, a prvo je deficitarna roba", kaže  Dejan Palić, poslovođa ribarnice.
Najnižu cenu u ribarnicama ima sveža rečna "bela" riba, koja se koristi za pripremu riblje čorbe i košta od 150 dinara pa naviše.
"Ima ribe sad trenutno, kako će da bude do kraja ne znam, Sv. Nikola je tu, ljudi čekaju zadnje dane, nije moja preporuka da se čeka 3, 4, 5 dana, ali u principu ribe ima. Cene jesu za sada malo skuplje, ali to je samo za dva artikla", kaže Dejan Palić, poslovođa ribarnice.
U ribarnicama tvrde da ukoliko bi cene bile niže, ne bi imali gotovo nikakvu zaradu, jer je riba ove godine u nabavci skupa. Jedno je oslić pojeftinio. Ali u jednom su saglasni sa alasima, drastično je izmenjen riblji fond posle poplava 2014. godine, pojedine vrste gotovo su isčezle, pa je i to jedan od razloga ovako visokih cena.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.