Parastos za Srbe stradale u Gornjoj Jošanici

Izvor: RTS, 24.Maj.2020, 16:04

Parastos za Srbe stradale u Gornjoj Jošanici

U Gornjoj Jošanici kod Foče služen je parastos za 73 srpska meštana koji su poginuli u ratu 90-ih, od kojih je 56 ubila muslimanska vojska iz Goražda na Svetog Nikolu 19. decembra 1992. godine.
Godišnjica najmasovnijeg stradanja srpskih civila na području Gornjeg Podrinja u poslednjem ratu obeležava se u maju, kada se proslavlja letnji Nikoljdan, a ove godine i na dan Svetih Ćirila i Metodija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima je posvećena novoizgrađena crkva jošaničkih mučenika.
Kako navodi RTRS, na Nikoljdan 1992. godine, mučenjem i odsecanjem delova tela ubijeno je 56 meštana 10 jošaničkih zaselaka, među kojima je bilo više staraca, 21 žena i troje dece.
Predsednik Boračke organizacije Foča, Srđan Stanković, naglasio je da je odavno poznato ko su i nalogodavci i izvršioci zločina u Jošanici.
"Zna se i ko je koga tačno ubio, pojedinačno, međutim, meštani koji znaju te ljude kažu da se šetaju i po Foči. To je veliki propust Tužilaštva, koje ništa ne preduzima", rekao je Stanković.
Iz Tužilaštva BiH Srni je u decembru prošle godine rečeno da je predmet "Jošanica" u radu u Posebnom odeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH.
"Sproveden je veliki broj istražnih radnji, saslušan veliki broj svedoka, ali ima još dosta aktivnosti koje treba izvršiti. Rad na predmetu se nastavlja", rekao je tada portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.