Od prebranca do trljane salate

Izvor: Glas javnosti, 17.Dec.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od prebranca do trljane salate

Slavski kolač, vino, tamjan, ikona Svetog Nikole i razne posne kulinarske đakonije našli su se na raskošnoj trpezi Gamizagradske banje, na tradicionalnom 11. takmičenju ugostitelja „Slava gastro“, održanom juče u beogradskom hotelu „Kontinental“.

- Najviše Srba slavi Svetog Nikolu. Kažu da tog dana pola njih dočekuje goste, dok druga polovina ide u posetu. Pada u vreme posta i zato bi na trpezi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << trebalo da se nađu isključivo takva jela. Ponuda je bogata, a razne vrste riba, zimska salata, pasulj prebranac u zemljanim posudama samo su neka od ukusnih domaćih posnih jela - kaže Jasmina Turčević iz Gamzigradske banje.

Mirjana Nikolić iz Niša tvrdi da slavski kolač domaćice i danas u ovom kraju same prave. Pored obaveznog krsta, na njemu se obično nađu i razni drugi simboli od testa: žito, grozd, golubovi, što označava rodnost, blagostanje, dobre vesti.

Na stolu Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“, koji su pripremili doktorsku slavu, Sveti vrači Kozma i Damjan, našla su se razna posna i mrsna jela. Slave u Banji Koviljači kažu, obeležavaju se uz bogatu gozbu, koja obično počinje domaćom supom sa rezancima, a onda na red dolaze sarme, zatim pečenje i na kraju čuveni slavski kolači. Što je više vrsta, to je bolje.

Starije domaćice tvrde da se ranijih godina nisu nosili pokloni kao danas, jer se obično zaređa u više kuća, nekada za jedno popodne stizalo se i na osam do deset slava.

- Deci su se nosile suve šljive, po koja jabuka ili kocka šećera. Iako su se danas mnogi slavski običaji promenili, dobra hrana, vino i zdravice ostaju za mnoga leta... Sad se na slavu nose svakojaki vredni pokloni, kristalne čaše, porculanske šoljice za kafu, buketi cveća i obavezno flaša pića - kaže Životka Milić iz Brzog Broda kod Niša.

Među takmičarima za najbolju slavsku trpezu našao se i ketering Aerodroma „Tivat“, koji putnicima tokom sezone posta uglavnom nude dimljeni losos, salatu od hobotnice, hleb od heljde, a za piće dobro crveno vino, kako bi let bio što ugodniji.

Brojni posetioci na festivalu slava mogla su se i probati stara gotovo zaboravljena jela - od paprika punjenih prazilukom i orasima do pasulja prebranca i sočiva, trljane salate do slavskih kolača, rafaelo kuglica, kolača od kokosa, rozen torti...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.