Marković: Nametnuto svetosavlje, kao nacionalno-politička ideologija SPC-a, grozi se i samog pomena crnogorskog imena

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2020, 12:46

Marković: Nametnuto svetosavlje, kao nacionalno-politička ideologija SPC-a, grozi se i samog pomena crnogorskog imena

"Zanemarivanje i guranje pod tepih vjerskog aspekta u obnovi crnogorske državnosti, i u decenijama komunizma, a i nakon toga – ostavilo je duboke posljedice u pravoslavnom biću Crne Gore.
Nametnuto svetosavlje, kao nacionalno-politička ideologija Srpske pravoslavne crkve, grozi se i samog pomena crnogorskog imena, crnogorskog identiteta ili, daleko bilo, Crnogorske crkve ili sekularne države Crne Gore. Koliko samo apsurdno zvuči pozivanje današnjih svetosavaca na Svetog Petra, Njegoša ili kralja Nikolu kao protagoniste njihovog shvatanja pravoslavlja, kad je jasno da svetosavlje kao novi fenomen postoji manje od sto godina!? A Srpska pravoslavna crkva, koja kao institucija pod tim imenom postoji od 1920. godine, tvrdi da su u njenom vlasništvu crkve i manastiri koji su po Crnoj Gori građeni vjekovima ranije!? Crna Gora mora da se oslobodi ovih apsurda. Vrijeme je, možda i posljednji čas. Ne može u današnjoj Crnoj Gori, kao ni u jednoj državi modernog svijeta, nijedna religijska organizacija presuđivati da li je neki Zakon, donesen u demokratskoj proceduri u parlamentu – ustavan ili antiustavan.", saoišptio je u autorskom tekstu za Pobjedu, predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković. 
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.