Koreni vuku nazad — susreti raseljenih lica na jugu Metohije

Izvor: RTS, 15.Jul.2019, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koreni vuku nazad — susreti raseljenih lica na jugu Metohije

Multukulturalni grad-muzej Sredska na obodu Metohije, kroz vreme bio je stecište Srba, posebno onih iz seoskih sredina udno Šar-planine. Danas upravo ti pravoslavci iz planinskih naselja Sredačke župe ne zaboravljaju svoj zavičaj.
Zvona svetinje iz 16. stoleća posvećena zaštitniku dece i putniku Svetom Nikoli oglašavaju dolazak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << verujućih Srečana. Ispunjeni ponosom na slavnu i tužnu istoriju svojih predaka, nastoje da obnove i sačuvaju svoja pra-pradedovska ognjišta.

Slaviša Radivojević kaže da njegova deca, iako su rođena u Švajcarskoj, vrlo rado dolaze jer je uspeo da im prenese ljubav prema Kosovu i Metohiji.
Predraga Softića za to mesto veže lep geografski položaj, kao i puno poznatih ljudi koji odatle potiču. Kao primer naveo je pevača starogradskih srpskih pesama sa Kosova i Metohije Jordana Nikolića.
Nadomak srednjovekovne zadužbine cara Dušana, Manastira Svetih Arhanđela u klisuri reke Prizrenske Bistrice, nalazi se naselje Sredska, koje se pominje daleke 1276. godine u Darovnom pismu kralja Dragutina, Manastiru Hilandaru.
Veliki praznici i godišnji odmori su vreme kada se Srečani susreću.
Prema rečima Danijele Lazarević, koreni vraćaju natrag, izvor odakle potiču.
"Ovaj deo od Crkve Svetog Nikole, od reke nije ništa prodato. Nadam se i verujem da će tako i da ostane, a mi kao crkva ćemo da damo sve od sebe da pružimo podršku narodu koji bude želeo i planira da ostane", izjavio je paroh Slobodan Đorić.
Srečani su poznati po pečalbarstvu, ali i po tome da su se uvek vraćali u zavičaj, pozdravljajući se "ponovo u Sredačkoj župi, u Dušanovom Prizrenu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.