Kikinda obeležila slavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 14:38

Kikinda obeležila slavu

Gradska uprava u Kikindi obeležila je svoju slavu – letnjeg Svetog Nikolu. Poštujući sve propise, na dosta skromniji način, uz verski obred, predstavnici lokalne samouprave obeležili su jedan od važnijih datuma najvećeg grada na severu Banata uz nadu da će sledeće godine biti mogućnosti da se organizuje velika proslava kakva i priliči Kikindi.

Kikinda je proslavila slavu grada letnjeg Svetog Nikolu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << U svečanoj sali Gradske kuće, uz verski obred, skromnije nego inače usled novonastale situacije, ali i poštovanja svih propisanih mera, proglašeni su najbolji slavski kolači. Bilo je prijavljeno 18 takmičara, a najbolji izgled imao je kolač Udruženja žena ''Narcis'' iz Novih Kozaraca, najukusniji imaju predstavnici Doma učenika ''Nikola Vojvodić'', dok je najbolji kolač napravila Kikinđanka, Marija Nakrajkućin.

''Proces izrade kolača je vrlo jednostavan, recept sam dobila od jedne bake, a ona je tada imala 90 godina. Ide pola litra mleka, četiri kašike masti, četiri žumanceta, pa se od toga napravi testo. Ono se nekoliko puta premesi. Potom se razvije, premaže se margarinom, narenda se korica od limuna i tada se pravi oblik po želji'', rekla je pobednica.

Ove godine slava grada obeležena je u uslovima u kojima nije nikada do sada. Pandemija virusa Covid -19 ostavila je traga u svakodnevnom životu, ipak događaj bitan za Gradsku upravu poput ovog obeležen je na izmenjen, ali dostojanstven način.

''Nismo imali sve one važne i svakako zaslužne goste, ali se nadam da ćemo sledeće godine imati jednu veliku organizaciju, veliko okupljanje, litiju koja je već prepoznata u proteklim godinama, tako da ćemo na taj način vratiti celu ceremoniju kako grad i zaslužuje", dodao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Slavski obred u svečanoj sali vršili su starešina Hrama Svetog Nikole, kao i starešina Hrama Svetih Kozme i Damjana. Ovogodišnji kum slave bio je Milivoj Linjački, član Gradskog veća.

''Sećam se i dosta ljudi koji su zaslužili da se spomenu i oni koji su na bilo koji način zadužili ovaj grad, ali i mene kao sveštenika koji sam radeći u Kikindi doprineo uz njihovu pomoć da Kikinda dobije novi hram koji će biti ponos ne samo nama već i našoj deci'', kaže otac Boban Petrović.

Slava grada Kikinde, letnji Sveti Nikola, obeležava se 22. maja, već nekoliko godina, a veliki broj Kikinđana i danas je prisustvovao liturgiji u hramu Svetog Nikole u centru grada, noseći mladu pšenicu u domove kao simbol svega dobrog i lepog u životu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.