Irinej: Ćirlicom nije napisano nijedno veliko zlo

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Ćirlicom nije napisano nijedno veliko zlo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao je u Karlovcu da mu teško pada borba protiv ćirilice u delu Hrvatske. Založio se za nastavak dijaloga pravoslavne i katoličke crkve.

“Ni u jednom pismu nema zla, ali zabranama se možda želi nametnuti nešto drugo”, rekao je poglavar SPC u Karlovcu gde je osvetio obnovljenu crkvu Svetog Nikole, prenela je agencija HinaPatrijarh je rekao da na ćirlici “nije napisano nijedno veliko zlo”, prenosi Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << />“U Beogradu je više latinice nego ćirilice, svuda, ali nama je stalo do našeg pisma. Možda je bolje ni ne govoriti o onome što može da izazove nove sumnje, ali istoriju treba sagledati objektivno, što je bilo dobro pohvaliti, a zlo nazvati zlom i to je način da se međususedski problemi uklanjaju”, rekao je patrijarh Irinej.
Upitan o mogućnosti da predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozove papu Franju da poseti Srbiju, patrijarh je odgovorio da je bio za to da se poglavar Rimokatoličke crkve pozove i na nedavnu proslavu u Nišu, da papa to zna, ali da taj predlog tada nije prihvaćen.
“Razlog je tome što i sada u Srbiji živi, najviše u bedi i nevolji, oko 250.000 ljudi koji su, ne znam da li proterani ili napušteni od Hrvatske. Oni nekako negativno gledaju na ulogu crkve oko toga, a sve se to negativno odražava i na odnos prema rimskom papi”, rekao je patrijarh.
Založio se za nastavak dijaloga pravoslavne i katoličke crkve. Ocenio je i da su obe crkve pozvane da rade i na normalizaciji odnosa između Srba i Hrvata.
Poglavar SPC je izrazio nadu da će tragična prošlost dati dovoljnu pouku svima da se takvi događaji više ne ponove nigde u svetu.
Patrijarh Irinej osvetio je obnovljenu crkvu Svetog Nikole u Karlovcu, a na svečanosti su bile delegacije Hrvatske, Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnici regionalne i lokalne vlasti, srpske zajednice, Katoličke crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj.
 
Izvor: beta.rs
The post Irinej: Ćirlicom nije napisano nijedno veliko zlo appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.