Izvor: JUGpress.com, 14.Maj.2020, 12:44

Čudotvorna ikona Jovana Krstitelja

NIŠ

 Smatra se da je ova čudotvorna ikona pomogla obnovi manastira, da ikona dobrotom pobeđuje, govori igumanija mati Veronika vernicima koji posete manastir Sveti Nikola koji je ovih dana posetio i Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ “Bubanjski heroji” koji na ovaj način želi da se upozna ali i da od zaborava otrgne srpsko pravoslavno nasleđe. Posebnu pažnju u ovom manastiru privlači ikona Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Jovana Krstitelja, a to potvrđuje i Veronikom. Ikona potiče iz 13. veka. Igumanija mati Veronika ju je pronašla prašnjavu u oltaru manastira koji je i sam bio oronuo i zapusteo.

                       “Po njenim rečima, ikonu su u litijama nosili oko manastira i molili se za spasenje naroda u ovim teškim vremenima punih iskušenja. Sama mati Veronika se molila nad ikonom za ponovno pokretanje i obnovu manastira”, priča Đorđe Bojanić.

                       I zaista molitva je uslišana, od tada obnova manastira je išla ubrzanim tokom. Javljali su se donatori i dobri ljudi koji su pružili pomoć. Sada manastir izgleda predivno sa prekrasnom okolinom.

                      “Obiđite manastir, poklonite se svetinji i pomolite se pred čudotvornom ikonom koja dobrotom pobeđuje, kako mi je prenela igumanija manastira. Takođe u manastiru ima veliki broj ikona koje su delo ruskog ikonopisca Vasilija Rudanovskog iz perioda prve polovine 19. veka”, poručuje Bojanić.

                       Manastir Sveti Nikola u selu Manastiri nalazi se na oko 18 kilometra od Niša, na magistralnom putu Niš-Sofija. Na ulazu u Sićevačku klisuru, sa desne strane odvaja se put za selo Prosek. Posle oko pet kilometara   stiže se do sela Manastiri, uz predivni pogled na krajolike Sićevačke klisure.

                       “Po predanju, selo Manastir je nastalo u 13. veku kada je Sveti Sava 1234. god na putu za Carigrad u Sićevačkoj klisuri „popio i blagosiljao“ seosko vino. Pretpostavlja se da je staro selo vremenom raseljeno, a današnje selo Manastiri nastalo je početkom 18. veka od „zbegova“, dopunjuje svoju priču Bojanić. “Inače, sam manastir pominje se u Turskom popisu iz 1498. godine. Posvećen je svetom Nikoli, a današnji manastir je obnovljen ili izgrađen u prvoj polovini 19. veka, zahvaljujući prilozima meštana”.

                       U porti ove crkve nalazi se staro groblje iz 19. veka. Reč je o živom manastiru o kome brine igumanija Veronika sa još dve iskušenice. U porti manastira napravljen je konak, a samo dvorište je prelepo uređeno.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.