Apatinske ulice: Svetog Nikole - nekadašnji vinogradi

Izvor: 025info.rs, 29.Mar.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinske ulice: Svetog Nikole - nekadašnji vinogradi

Predstavljamo vam još jednu ulicu koja pripada novijoj istoriji Apatina i jednom od novijih apatinskih blokova. Ulica Svetog Nikole do devedesetih godina prošlog veka, nije postojala, kao ni većina kuća koje se danas u njoj nalaze. Svetac čije ime nosi, spada među najcenjenije svece, ne samo u našoj zemlji već uopšte.

Sveti Nikola, Nikola Mirlikijsi poznat i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << Sveti Nikola Čudotvorac, bio je episkop Mire Likijske u Maloj Aziji, nekadašnjem Rimskom carstvu, današnjoj Turskoj.Živeo je u 4. veku u gradu Mira. Bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece i studenata po celom hrišćanskom svetu: na Istoku i na Zapadu. Zaštitnik je i državama Grčkoj, Rusiji, Srbiji i Makedoniji. Sveti Nikola, odnosno Nikoljdan je kod Srba slava sa najvećim brojem svečara.

Praznik Svetog Nikole danas ima veliki značaj po celom svetu. Zbog toga što u nekim zemljama preovladava njegov “rođak” Santa Klaus, “uvezen” iz Amerike, došlo je do komercijalizacije. Pred taj dan se masovno kupuju pokloni. Oni, koji slave verski praznik, tim poklonima u crkvama ili domovima obraduju decu a i ostale članove porodice, prijatelje i poznanike. Na taj način praznik nosi poruku Svetog Nikole: hrišćanska dobrotvornost je uvek moderna. Na ikonama Svetog Nikolaja obično se slikaju sa jedne strane Isus Hristos sa Jevanđeljem u rukama, a sa druge Presveta Bogorodica sa arhijerijskim omofomom na rukama. Još za vreme njegovog života, ljudi su Nikolaja smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoć pri bolestima, nesreći ili nemoći. Hrišćani veruju da se on svima odazivao i da je svima pomagao, a da je iz njegovog lica sijala svetlost. U starosti se razboleo i preminuo 6 decembra 343. godine. Sveti Nikola se i slavi na taj dan, što je po novom kalendaru 19. decembar.

Ulicu koja nosi naziv izuzetno poštovanog sveca, graniče čak četri ulice, Stanka Opsenice, Juke Kolaka, Stevana Sremca i ulica Miće Radakovića, pa tako do ulice Svetog Nikole možete doći sa četri strane.

Neki od najlepših stambenih objekata se nalaze upravo u ovoj ulici, a u njoj je ne tako davno sagrađena i jedina zgrada u ovom delu grada. Nekada se u ulici Svetog Nikole nalazila prehrambena prodavnica “Gaga”, dok je automehaničarska radionica “Veljo” i dalje na starom mestu.

Hodajući ulicama bilo kojeg grada, osećate da on zaista ima svoj šmek ili što bi se reklo “dušu”. Šetajući kroz Apatin i njegove ulice, svratite i u kraj u kojem se nalazi ulica Svetog Nikole, siguran sam da ćete upotpuniti već pomenuti osećaj.

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.