Aleksandar i Jelisaveta Karađorđević stigli na Oplenac, sahrana kneza Pavla u podne

Izvor: Blic, 06.Okt.2012, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aleksandar i Jelisaveta Karađorđević stigli na Oplenac, sahrana kneza Pavla u podne

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli jutros je počela sveta liturgija za pokoj duše kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i kneževića Nikole. Ispred crkve se okupio veliki broj građana.

Porodica Karađorđević je u Topolu stigla rano jutros, a oko 13 časova se očekuje dolazak i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. On će, kako je najavljeno, da se obrati narodu koji je okupljen od ranih jutarnjih sati ispred zadužbine Karađorđevića na Oplencu, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čega će knez Pavle, njegova supruga i sin biti sahranjeni u kripti ove porodične grobnice.

Građani Tople, ali i cele Srbije, organizovano u kolonama autobusa pristižu na Oplenac, gde u tišini uz zvuke crkvenih zvona čekaju da odaju poštu poslednjem vladaru Kraljevine Jugoslavije.

Kovčezi kneza Pavla i njegove uže porodice biće položeni u kritpti crkve na Oplencu, koja je zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Svetu liturgiju služiće vladika vranjski Pahomije.

Polaganju u kriptu prema najavama prisustvovaće samo članovi porodice, a okupljenim građanima tokom ceremonija obratiće se ćerka kneza Pavla kneginja Jelisaveta Karađorđević i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i predsednik Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađođević Vlade Srbije.

VIDEO > Dolazak kraljevske porodice na Oplenac:

Među okupljenim na Oplencu su i građani u uniformama kraljeve vojske, pripadnici Ravnogorskog pokreta, sveštenici...

Sahrana posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević, ekshumiranih 28. septembra na groblju u Lozani, planirana je za podne, a prethodiće joj sveta liturgija od 10 sati.

Obraćanje predsednika Srbije predviđeno je za 13 časova, najavila je Pres služba predsednika Republike.

Posmrtni ostaci Krađorđevića preneti su u četvrtak iz Lozane u Beograd, gde su dočekani u Sabornoj crkvi u prisustvu državnog vrha, crkvenih velikodostojnika i brojnih građana.

Rehabilitovan u decembru prošle godine

Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan je 15. decembra 2011. godine, čime je poništena odluka iz 1945. kojom je proglašen za ratnog zločinca kome su oduzeta građanska prava i imovina u zemlji. Knez Pavle je rođen u Petrogradu 1893. godine, vladao je Kraljevinom Jugoslavijom sedam godina (od 1934. do 1941). Umro je u Parizu septembra 1976. godine.

Povezane vesti: Posmrtni ostaci kneza Pavla preneti u Sabornu crkvu Knez Pavle biće sahranjen na Oplencu 6. oktobra Šestoro Karađorđevića sahranjeno van Srbije Obeležava se 90. godišnjica smrti kralja Petra


Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počela sahrana kneza Pavla na Oplencu, liturgiji prisustvuje i vladika Pahomije

Izvor: Blic, 06.Okt.2012

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli jutros je počela sveta liturgija za pokoj duše kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i kneževića Nikole. Ispred crkve se okupio veliki broj građana. Liturgiju služi vladika Australijsko novozelandski Irinije, a prisutan je i vladika Pahomije...Porodica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.