Skraćeni časovi u 607 škola, protesti u mnogim gradovima

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skraćeni časovi u 607 škola, protesti u mnogim gradovima

Novа školskа godinа zа učenike osnovnih i srednjih školа počela je danas, a u 607 škola u Srbiji časovi su skraćeni na 30 minuta zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika.

Kako je saopšteno, u 149 škola zvono za kraj časa se oglašava na 45 minuta, ali se iz učionica izlazi nakon 30 minuta.

Unija je održala protest ispred zgrade Ministarstva prosvete u Beogradu, poručujući da ne odustaju od tri zahteva: povlačenje iz procedure nacrta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zakona o javnim službama, hitno potpisivanje protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka i povlačenje izmena svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

Protesti su, osim u Beogradu, održani i u Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu, Somboru, Bačkoj Palanki, Čačku, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Vranju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prosvetni radnici uskoro imati veće plate.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da će povećanja plata biti, a da će se sve znati krajem septembra ili početkom oktobra.

Prema podacima školskih uprava prikupljenih od direktora 1.751 ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srbiji, nastava se u prepodnevnoj smeni normalno odvijala u 1.385, odnosno u oko 80 odsto škola. "U samo 189 škola svi nastavnici su se odazvali pozivu jednog sindikata i nisu održali prvi čas ili su časove skratili na 30 minuta, dok u 177 samo pojedini nastavnici nisu održali prvi čas ili su skratili trajanje nastave", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ministarstvo: U 80 odsto škola nastava se odvija normalno

Prema podacima školskih uprava prikupljenih od direktora 1.751 ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja u Srbiji, nastava se u prepodnevnoj smeni normalno odvijala u 1.385, odnosno u oko 80 odsto škola.

"U samo 189 škola svi nastavnici su se odazvali pozivu jednog sindikata i nisu održali prvi čas ili su časove skratili na 30 minuta, dok u 177 samo pojedini nastavnici nisu održali prvi čas ili su skratili trajanje nastave", saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Premijerka: Razgovaraćemo čim vidim koliko je moguće povećanje plata

Premijerka Ana Branabić je izrazila spremnost da razgovora s prosvetnim radnicima koji štrajkuju, čim, kako je rekla, bude videla koliko je moguće povećenje plata u prosveti. Ona je rekla novinarima i da razume nezadovoljstvo prosvetnih radnika jer je njihova prosečna plata ispod proseka zarada u javnim službama.

Brnabićeva je rekla i da štrajk prosvetnih radnika neće uticati na to da li će biti razgovora Vlade s njima. "Razgovora će biti, i to prvi put kada budem videla ili kada budem imala informacije koliko će povećanje zarada biti moguće, sešću s prosvetarma i razgovaraću", rekla je premijerka.

Podsetila je da je prosveta, nakon fiskalne konsolidacije i smanjenja plate i javnoj upravi za deset odsto, bila jedina oblast kojoj su poslednje dve godine zarade vraćene.

Ana Brnabić je rekla i da im je "plata u dva navrata povećana za četiri, odnosno za šest odsto". "Ide se i na novo povećanje plata i još uvek se razmatra koliko će biti, ali s tim povećanjem oni će prvi put imati zarade veće od onih koje su imali pre krize", rekla je premijerka.

"Od Zakona o zaposlenima u javnim službama ne odustajemo"

Povodom zahteva prosvetara i za povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, ona je ponovila da vlada od tog zakona neće odustati. "To je za nas srž reforme javne uprave i mi o tog zakona nećemo odustati", rekla je Brnabićeva.

Odbacila je primedbe sindikata, istakavši da ne stoji ni jedna zamerka sindikata da je zakon loš po njih.

Navela je kao primer da zakon ne suspenduje kolektivni ugovor kako tvrde sindikalci. Ana Brnabić je ukazala i da će taj zakon omogućiti da budu nagrađeni najbolji učitelji, nastavnici i profesori. "Ostalo je još da se razgovara o tome kako da napravimo sistem koji će uvesti standarde ocenjivanja kvaliteta rada prosvetnih radnika prema kojima će biti nagrađivani nabolji", dodala je ona.

Autor: 021.rs
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi,   Štrajk

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.