Skraćeni časovi u 607 škola, protesti zaposlenih u prosveti

Izvor: Blic, 01.Sep.2017, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skraćeni časovi u 607 škola, protesti zaposlenih u prosveti

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) stupila je u jednodnevni štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u 607 škola u Srbiji koje su članice tog sindikata.

Od 607 škola u 149 škola se zvoni na 45 minuta, a izlazi nakon 30 minuta.

Članovi tog sindikata okupili su se danas ispred Ministarstvo prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu, kako bi izrazili nezadovoljastvo položajem zaposlenih u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prosveti.

Kako su poručili iz USPRS, zahteva se povlačenje iz procedure nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, hitno potpisivanje protokola o zaradama kojim će se plate zaposlenih u prosveti podići na nivo iznad republičkog proseka i povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

Naglašavaju da je Zakon o zaposlenima u javnim službama njihovo veliko razočaranje.

"Nekako se često i možda pre često donose različiti zakoni, pa nismo ni svesni koliko ovaj može i koliko će, ukoliko bude usvojen, zaista mnoge stvari vratiti ne 10 godina, nego ko zna koliko decenija unazad", rekla je predsednica tog sindikata Jasna Janković novinarima ispred Ministarstva prosvete.

Ona je naglasila da čekaju da se završi javna rasprava i da vide kako će izgledati konačan tekst zakona, a da će nakon toga odlučiti kako dalje.

"Tražimo ozbiljnost, onoliku koliko smo mi ozbiljni kada radimo sa đacima. Tražimo konkretne brojke, a ne zamajavanja, biće, neće biti, možda će biti, da li će biti", naglasila je ona i dodala da traže suštinske, a ne jalove pregovore o svim njihovim pregovorima.

Predstavnici sindikata nosili su transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "Platni razredi - prevara" i "Ne menjajte loš zakon o obrazovanju još gorim"...
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi,   Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.