Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na početku školske godine skraćeni časovi, ali i protesti

Za đake 1. septembra počinje nova školska godina, a za njihove nastavnike i profesore jednodnevni štrajk. Zbog najavljenog protesta dva reprezentativna sindikata u 1.000 škola širom Srbije, časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Štrajk po istom scenariju za 4. septembar najavlju i preostala dva prosvetna sindikata.

Izvor: N1

Pre nedelju dana, prva žena Vlade, prvi čovek Ministarstva prosvete >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije sastali su se kako bi rešili postojeće probleme u prosveti.

"Šta se na tom sastanku desilo, popili smo kafu, posluženi smo, lepo smo posluženi u Vladi, oni su vrlo ljubazni bili prema nama i to bi otprilike bilo to", priča Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Pošto je usledilo posluženje, a ne i rešenje problema prosvetnih radnika, koji se kažu gomilaju godinama, prvi dan nove školske godine, dva prosvetna sindikata otpočeće štrajkom u 1000 škola.

Prvog septembra školske godine 2017. i 2018. Unija sindikata biće u štrajku od 30 minuta, dodala je Jankovićeva.

U 13 gradova protest

Nastavnici i profesori će u 13 gradova širom Srbije održati i proteste na kojima će tražiti povlačenje Zakona o zaposlenima u javnom sektoru, potpisivanje Protokola o zaradama koji će prosvetarima obezbediti plate više od republičkog proseka i povlačenje pravilnika koji je do sada ukinuo 800 odeljenja.

"Ministarstvo tvrdi da to nije tako, ali ne izlazi sa svojim podacima. Iz informacionog sistema možemo da izvučemo da umesto 2.282 koliko je bilo 3. jula, sada imamo 4.574 tehnološkog viška. Što će reći da je 2.292 radnika je tokom leta postalo tehnološki višak", navodi Dobrivoje Marjanović, član centralne grupe USPRS.

Sa traženim zahtevima saglasna su i ostala dva sindikata, ali ne i sa danom održavanja štrajka. Najavljuju da će u jednodnevni štrajk upozorenja stupiti 4. septembra.

"Kada deca polaze u školu, onda nije primereno prema toj deci i prema roditeljima da tog dana baš obustavimo rad, već četvrtog... Deca su već počela da idu u školu i na taj način skrećemo pažnju i vlade i Ministarstva na položaj prosvetnih radnika", kaže Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Šarčević: Prvo razgovori sa MMF

Prosvetari imaju zakonsko pravo da izraze svoje nezadovoljstvo, kaže za N1 ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da se prvi dan štrajka neće ugroziti škole. Za poboljšanje materijalnog polažaja u prosveti, ministar navodi da ima razumevanja.

"Jasno smo im rekli da će taj plan biti vrlo brzo spreman, ali najpre moraju da se završe razgovori sa MMF-om i da se sagleda tendencija rasta. Predsednik Srbije je više puta rekao da sledi povećanje od oko 10 odsto, u skladu s tim očekujemo za prosvetu više od toga", rekao je ministar.

Prosvetari najavljuju radikalizaciju štrajka, ukoliko im se zahtevi ne ispune.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dva sindikata - štrajk u 1.000 škola

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017

Za đake 1. septembra počinje nova školska godina, a za njihove nastavnike i profesore jednodnevni štrajk. Zbog najavljenog protesta dva reprezentativna sindikata u 1.000 škola širom Srbije, časovi će biti skraćeni na 30 minuta. Štrajk po istom scenariju za 4. septembar najavlju i preostala...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.