KŠ: U ponedeljak skraćeni časovi

Izvor: B92, 30.Avg.2012, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KŠ: U ponedeljak skraćeni časovi

Kruševac -- Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u Kruševcu održaće u ponedeljak, 3. septembra, štrajk upozorenja, tako što će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

U 35 škola u Rasinskom okrugu časovi će biti skraćeni na 30 minuta, najavio je danas Dobrivoje Marjanović, predsednik USPRS-a iz Kruševca.

On je kazao da će se delegati 2.400 članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Kruševca pridružiti protestu prosvetnih radnika koji je zakazan za 3. septembar na Trgu Nikole Pašića u Beogradu i dodao da će štrajk upozorenja biti realizovan i u školama Rasinskog okruga u kojima će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

"Ovo je jedan od načina sindikalne borbe da se skrene pažnja javnosti na to gde se obrazovanje u Srbiji trenutno nalazi", kazao je Marjanović i naglasio da se ova borba ne odnosi samo na povećanje zarada zaposlenih u prosveti.

Kao jedan od većih problema, predstavnici USPRS su istakli da su oko 200 profesora u Rasinkom okrugu na putu da postanu tehnološki višak, jer nemaju punu normu, dok ih je isto toliko sa delimičnom normom, što u praksi znači da primaju polovinu ili trećinu plate.

"Liste radnika sa nepunim radnim vremenom formiraju škole sa predstavnicima sindikata koje se kasnije šalju u školsku upravu gde se formira konačna lista. Te liste bi trebalo da razmatraju načelnik školske uprave, direktori škola i predstavnici sindikata, ali to se do sada nije desilo", rekao je Nikola Bradarić, član Glavnog odbora USPRS.

On je dodao da se na taj način krši član 5 posebnog kolektivnog ugovora, istakavši da od 108.000 zaposlenih u prosveti, od kojih su 80.000 nastavnici, čak njih 30.000 rade s nepunim radnim vremenom.

S druge strane, kako ističe Marjanović, školska uprava u Kruševcu se ponaša kao "biro za zapošljavanje", pa kada nastane potreba za nekim nastavnikom, upošljavaju se novi ljudi, van sistema, dok se liste prosvetnih radnika sa nepunim radnim vremenom uopšte ne razmatraju.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi,   Kruševac,   Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.