Izvor: B92, 25.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres u Rumuniji

Bukurešt -- Zemljotres snage 5,3 stepeni Rihtera pogodio je večeras Rumuniju u 20:25, saopštio je rumunski Institut za fiziku zemlje.

Epicentar zemljotresa koji je trajao oko tri minuta bio je u zoni Vrančea na dubini od 120 kilometara, a osetio se u Bukureštu udaljenom oko 180 kilometara. Zemljotresi koji pogađaju Bukurešt uvek polaze iz epicentra Vranče i pripadaju kategoriji dubinskih zemljotresa koji nisu praćeni velikim potresima.

U rumunskoj prestonici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se na nekoliko sekundi zemljotres osetio dovoljno jako i potresao Bukureštance koji su strahovali da se radi o velikom zemljotresu koji, prema svim prognozama, treba da se dogodi.

Zemljotres se osetio i u drugim rumunskim gradovima.

Stručnjaci ocenjuju da bi zemljotres snage sedam stepeni Rihtera bio velika nesreća s mnogo mrtvih i velikom materijalnom štetom.

U Bukureštu se poslednji veliki zemljotres snage 7,2 stepena Rihtera iz epicentra Vranče dogodio 4. marta 1977, kada je u glavnom gradu poginulo više od 1.500 osoba, srušeno stotine zgrada, posebno u centru grada, a oštećeno još nekoliko stotina.

Otežavajuća okolnost 1977. godine bila je to što je zemljotres bio velike jačine i što je dugo trajao. Večerašnji zemljotres je kratko trajao, samo nekoliko sekundi.

Veliki zemljotres s mnogo mrtvih i velikim materijalnim posledicama zebeležen je u Bukureštu i 1940. godine.

Ocenjuje se da će sledeći veliki zemljotres u Bukurestu imati još veće posledice nego 1977. godine, jer oko 200 zgrada koje su tada stradale još nisu rekonstruisane.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemljotres pogodio Rumuniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2009

BUKUREŠT - Zemljotres snage 5,3 stepeni Rihtera pogodio je večeras Rumuniju u 20.25, saopštio je rumunski Institut za fiziku zemlje...Epicentar zemljotresa koji je trajao oko tri minuta bio je u zoni Vrančea na dubini od 120 kilometara, a osetio se u Bukureštu udaljenom oko 180 kilometara...Zemljotresi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zemljotres u Rumuniji

Izvor: RTS, 25.Apr.2009

Zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale pogodio je večeras Rumuniju. Potresi su se osetili i u Bukureštu. ..Zemljotres snage 5,3 stepeni Rihtera pogodio je večeras Rumuniju. Epicentar zemljotresa koji je trajao oko tri minuta bio je u zoni Vrančea na dubini od 120 kilometara, a osetio se u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.