Zemljotres u Iranu

Izvor: RTS, 20.Dec.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres u Iranu

Najmanje sedam osoba izgubilo je život, a na stotine je povređeno u zemljotresu magnitude 6,5 stepeni po Rihteru, koji je pogodio jug Irana, prenele su agencije.

Zvanična iranska novinska agencija Irna javila je da se posle glavnog udara osetilo još devet naknadnih potresa, od kojih je najjači imao magnitudu 5 stepeni.

Državna televizija je saopštila da su potpuno uništena najmanje tri planinska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sela i da se mnogo stanovnika još nalazi pod ruševinama.

Kako je saopštio Američki geološki institut, epicentar potresa bio je 214 kilometara jugozapadno od mesta Zahedan u provinciji Kerman, na dubini od 12 kilometara.

Epicentar zemljotresa bio je u gradu Hoseinabadu, koji se nalazi u blizini istorijskog grada Bama, poprišta razornog zemljotresa iz 2003. godine, u kome je stradalo 26.000 ljudi.

Provincija Kerman je jedno od trusnijih područja u Iranu, gde je 2003. godine poginula 31.000 ljudi u zemljotresu koji je pogodio grad Bam.

Iran spada u najtrusnija svetska područja gde se u proseku svaki dan desi najmanje jedan slabiji zemljotres.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.