Sabor trubača u Guči, dan drugi: Cene snižene zbog krize!

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor trubača u Guči, dan drugi: Cene snižene zbog krize!

Odluka organizatora da ovogodišnji, jubilarni sabor rastegne na punih 10 dana zabrinula ugostitelje, jer se plaše da će za duplo veće troškove imati isti pazar
Prvi put u istoriji Sabora u Guči, Dragačevo će čak deset dana pogađati trubački zemljotres. Da li je to bila dobra ili loša ideja organizatora, znaće se tek na kraju, kada se bude svodio završni račun, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je već sada jasno da stranaca neće manjkati. Što bi naši političari rekli, barem ne moramo da brinemo o tome da li će se i kakva slika „poslati u svet".

Međutim, ono što ovdašnje ugostitelje najviše zabrinjava je starosna struktura gostiju iz zapadne Evrope?! Naime, Guču su ove godine preplavili mladi „bekpekeri", klinci koji nisu skloni trošenju basnoslovnih suma novca pod šatrama i za koje se veruje da ni finansijski, ni zdravstveno ne mogu da izdrže regularni kafanski ritam Balkana.
Mogu i Egzit i Guča
Marta (22) iz Midlzbroa u Velikoj Britaniji rekla je za Press da je ovo drugi put da je u Srbiji ovog leta i da je u svom lutanju uspela da postigne ono što domaćim teoretičarima kulture teško polazi za rukom: da pomiri Egzit i Guču.
- Najpre sam pet dana bila u Novom Sadu, a zatim odskitala dalje ka Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj. Sada sam se, preko Slovenije i Hrvatske, ponovo vratila u Srbiju. Nas nekolicina je po svaku cenu želela da upozna Guču, koja se kod nas, na blogovima, često predstavlja i kao najveći „etnodžez festival na svetu". Iskreno, očekivala sam malo mirniji ambijent, pa je ovo za mene potpuno iznenađenje. Jedino što u ovom trenutku znam jeste to da će ovih dana biti veoma malo sna - kaže Marta.

Njen prijatelj Ben u svemu vidi još jednu izuzetnu poslovnu priliku, pogotovo za žitelje Guče:
- Ovde su potrebne „tihe zone" - uveren je Ben. - Zamislite samo da neko napravi zvučnu izolaciju u kafiću, postavi biljke, lejzi-begove i pusti veoma tihu muziku. Pa to bi bilo savršeno mesto za punjenje „baterija"!
Ugostitelji „spustili" loptu
Ugostitelji nisu oduševljeni činjenicom da će morati deset dana da ugošćavaju posetioce sabora. Većina njih naslućuje da ovogodišnja smotra ni približno neće biti toliko berićetna kao ranijih godina.

- Prvo, osoblje moram da plaćam svih deset dana, a broj posetilaca će, najverovatnije, biti isti kao i za pet dana. Sem zaposlenih, problem je i u tome što ću sve vreme morati da imam u ponudi i prasetinu, i jagnjetinu, i porcije s kupusom, a to, brale, debelo košta. Ipak, najveći problem je u tome što ljudi nemaju para i što štede na svakom koraku - kaže ovaj ugostitelj, koji je želeo da ostane anoniman.
Njegove reči dobrim delo potvrđuju i cene usluga: iako su prvog saborskog dana ugostitelji pokušali da ponove „podvig" sa cenama iz ranijih godina, kada je, na primer, porcija kupusa stajala i 400 dinara, sada je „spuštena lopta". Malo izvan centra Guče već sada se može naći praseće pečenje po ceni od svega 250 dinara, dok se kupus nudi i za 200. Pivo u trafikama, samo 100 metara od spomenika trubi, košta isto koliko i izvan festivalskih dana, oko 70 dinara po konzervi. U trci za što jeftinijom uslugom učestvuju svi, kako klinci iz iz Nemačke, Engleske i Španije, tako i domaći saboraši pogođeni besparicom. Očigledno, ekonomska kriza sve ujedinjuje.


Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Press...






Povezane vesti

GUČA: CENE SNIŽENE ZBOG KRIZE!

Izvor: iYupi.com, 15.Avg.2010

Odluka organizatora da ovogodišnji, jubilarni sabor rastegne na punih 10 dana zabrinula ugostitelje, jer se plaše da će za duplo veće troškove imati isti pazar ...

Nastavak na iYupi.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.