Rusija postaje sve veća – fizički

Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija postaje sve veća – fizički

Najveća zemlja na svetu postala je još veća, zahvaljujući zemljotresima i vulkanskim erupcijama na seizmički aktivnom istočnom regionu Rusije, piše "Telegraf".

Rusija je dobila 4,5 kvadratnih kilometara površine od potresa iz 2007. godine na ostrvu Sahalin i od lave vulkana na nenastanjenom ostrvu Matua, koji je eruptirao ovog leta, navodi geolog Boris Levin.

Jak zemljotres iz 2007. u blizini grada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nevelša na Sakhalinu podigao je deo morskog dna, navodi Levin, koji je ujedno i i direktor Instituta za morsku geologiju i geofiziku ogranka ruske Akademije nauka na dalekom istoku.

"Kao posledica ovog zemljotresa, deo morskog dna se podigao i postao suvo tlo. Površina nove teritorije je velika skoro tri kvadratna kilometra", izjavio je Levin.

Dodatnih 1,5 kvadratnih kilometara pojavilo se na ostrvu Matua, nakon velike erupcije vulkana Sarjčev koja je počela u junu, dodao je on.

Vulkan Sarjčev jedan je od najaktivnijih na ostrvu Kuril. Sahalin je najveće rusko ostrvo – dve trećine njegove teritorije čine planine, a celo područje je prekriveno gustom šumom.

Na ovom ostrvu je u poslednjih 20 godina bilo tri zemljotresa. U maju 1995. jak potres ubio je oko 2.000 stanovnika Sahalina, dok su zemljotresi iz 2000. i 2007. ostavili bez kuća hiljade ljudi.

Ostrvo je podložno zemljotresima jer leži na krajevima dve Zemljine tektonske ploče, pacifičke i evroazijske.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.