Rizične zgrade biznis građevinarstva

Izvor: Politika, Fonet, 07.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizične zgrade biznis građevinarstva

U trci za brzom izgradnjom ne vodi se računa o kvalitetu

Objekti koji su podignuti u periodu posle zemljotresa u Makedoniji, 1963. godine, pa sve do pojave biznis građevinarstva, građeni su tako da se vodilo računa o aspektu zemljotresnog inženjerstva. Međutim, takva situacija danas je retka, jer se ide za profitnim aspektom. Takozvana konfekcijska potražnja i konfekcijska proizvodnja ne daju rezultate poput onih u vremenu socijalističkog društva. Osećam, kao stručno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lice, da se nedovoljno vodi računa o kvalitetu u trci za bržom izgradnjom. Ovako je Pera Mrgud, profesor betonskih konstrukcija na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi u Beogradu, ocenio kvalitet objekata koji danas niču kao „posle kiše”.

On je objasnio da su naši propisi tačno definisali na kom stepenu trusnosti područja se mora kontrolisati gradnja budućeg objekta i da se to kroz glavne projekte mora poštovati:

– U kojoj se meri na licu mesta, u smislu izvođenja, ti glavni propisi poštuju, to je otvoreno pitanje. Na većini objekata to kontroliše nadzor. U ovoj „biznis gradnji” mogu se utvrditi manjkavosti, posebno sa aspekta kvaliteta materijala. Ako se ne ispoštuje kvalitet materijala koji je propisan glavnim projektom, onda se postavlja pitanje da li je taj objekat izgrađen na pravi način – objasnio je Mrgud.

Na prostoru bivše Jugoslavije nije postojao pravilnik o građenju u seizmičkim područjima sve do do perioda kada je veliki zemljotres pogodio Skoplje. Onda je načinjen i prvi propis te vrste.

– Poslednji pravilnik nastao je negde devedesetih godina prošlog veka, ali su oni uvek slični. Po tim pravilnicima možemo da konstruišemo praktično sve zgrade zaključno s devetom seizmičkom zonom, sve vrste građevina i objekata koji se neće srušiti u zemljotresu – objasnio je Dejan Bajić, profesor betonskih konstrukcija i betonskih mostova na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Dodaje da su u našoj zemlji zemljotresi relativno slabi (bez obzira na to što u pravilniku piše da oni mogu da budu i snažni), te da nema problema s novosagrađenim objektima. Naravno, naglasio je on, ako se pravilnik poštuje i ako se projektna dokumentacija na osnovu propisa uradi.

– Danas se svi veći i moderniji objekti grade po pravilniku i to rade dobri inženjeri, tako da tu nema problema. Kad je reč o poštovanju pravilnika o seizmičkim uslovima, ne bi smelo da bude nedoumica – naglasio je Bajić.

V. Dugalić

-----------------------------------------------------------

Srpski spasioci spremni za Italiju

Povodom razornog zemljotresa koji je pogodio Italiju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ponudilo je pomoć specijalnih timova za spasavanje u slučaju zemljotresa. U Sektoru za zaštitu i spasavanje MUP-u Srbije u toku je usavršavanje pet specijalnih timova za spasavanje iz ruševina koji su raspoređeni u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Kraljevu i Valjevu.

- Timovi su sastavljeni od pripadnika Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije i Žandarmerije koji poseduju odgovarajuće fizičke sposobnosti, a obučavaju ih francuski eksperti za ovu tematiku - objašnjava za „Politiku” Ivan Baras, pomoćnik načelnika Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije.

Ovi timovi, koji će delovati u situacijama kada može doći do rušenja objekata, a to su zemljotresi, urušavanja prilikom klizišta ili čak terorističkih napada, ukupno će imati 248 članova.

- U toku je i nabavka specijalne opreme, slušnih aparata, takozvanih laringofona koji registruju ljudski glas u ruševinama pa čak i otkucaje srca, kao i kamera koje snimaju ispod ruševina. Od septembra će biti organizovana i obuka pasa za potragu za žrtvama u ruševinama koja će trajati dve godine - ističe Baras.

B. M. M.

[objavljeno: 08/04/2009]
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.