Raste broj žrtava zemljotresa na  Sumatri

Izvor: RTS, 02.Okt.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj žrtava zemljotresa na Sumatri

U snažnom zemljotresu, koji je juče pogodio Zapadnu Sumatru, poginulo najmanje 1.100 ljudi, a povređeno više od 2.000.

Prema najnovijim podacima, u zemljotresima na indonežanskom ostrvu Sumatra poginulo je najmanje 1.100 ljudi, a povređeno više od 2.000, objavila je britanska televizija "Skaj njuz".

Indonežanski ministar zdravlja Siti Fadilah Supari izjavio je novinarima u Džakarti, pre leta za Padang, da bi, imajući u vidu obim nanete štete, broj žrtava jučerašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemljotresa mogao da bude i više hiljada.

Posle prvog potresa, Sumatru je danas pogodio i drugi zemljotres jčine 6,6 stepeni Rihterove skale.

Epicentar prvog zemljotresa se nalazio u Indijskom okeanu, a drugog na kopnu, 155 kilometara severozapadno od grada Bengkulua.

U Padangu, lučkom gradu od 900.000 ljudi, nestala je struja, a veći broj telefonskih linija je u prekidu, preneo je Rojters. Srušen je i veliki broj stambenih zgrada, hotela, škola i prodavnica, kao i glavna bolnica.

Indonežanski arhipelag leži unutar takozvanog "Pacifičkog vatrenog prstena", za koji je, zbog sudaranja kontinentalnih tektonskih ploča, karakteristična česta seizmička i vulkanska aktivnost.

U decembru 2004 katastrofalan zemljotres magnitude 9,1 po Rihteru, pokrenuo je cunami koji je u zemljama u regionu Indijskog okeana usmrtio više od 230.000 ljudi, a samo u indonežanskoj provinciji Aceh 177.000.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.