Razorni zemljotresi prete Los Anđelesu, Tokiju, Teheranu

Izvor: Blic, 20.Jan.2010, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razorni zemljotresi prete Los Anđelesu, Tokiju, Teheranu

Nakon katastrofe u Haitiju, stručnjaci su napravili rang-listu mjesta na kojima je uskoro realno očekivati potres velikih razmera, a prvo mesto na toj listi zauzeo je Los Anđeles, koga veliki zemljotres pogodi svakih 150 godina.

Kako se zadnji veliki potres u gradu zabave dogodio 1859, stručnjaci se boje da je nova kataklizma pred vratima. Ali, s obzirom da je reč o bogatoj Americi, posjedice ni približno ne bi bile kao u Haitiju. Amerikanci su gradili čvrsto, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znaju da žive na "klimavim nogama" - prenosi portal "24 sata".

Drugo mesto zauzima japanski glavni grad Tokio sa 13 miliona stanovnika. Japanci takođe imaju solidnu gradnju, ali, s obzirom na veliku naseljenost, posledice bi bile teže nego u Los Angelesu.

Iranski glavni grad Teheran treće je najopasnije mesto. O kakvoj je opasnosti reč, najbolje govori podatak da Iranci ozbiljno razmišljaju o tome da glavni grad premeste” na sigurnije područje!

Četvrtu poziciju zauzeo je pacifički severozapad SAD, dok se na petom mestu crnog spiska nalazi prenaseljena Indonezija. Pre pet godina potres u blizini Indonezije pokrenuo je cunami koji je odneo 200 000 života.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije,   Zemljotres

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lista gradova koji bi ubrzo mogli biti pogođeni zemljotresima

Izvor: AutoBrief.com, 21.Jan.2010, 05:35

Stručnjaci za seizmičke pokrete sastavili su rang-listu mesta na kojima se uskoro može desiti zemljotres velikih razmera, sličan onom koji je nedavno pogodio Haiti. Prvo mesto na toj listi zauzeo je Los Anđeles, koji pretrpi potrese na svakih 150 godina. Poslednji u nizu dogodio se 1859, pa se stručnjaci...

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.