Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pare za obnovu kuća uložene u kafanu

BEOGRAD - Dva miliona dinara namenjenih obnovi Kolubarskog okruga posle zemljotresa Ministarstvo za kapitalne investicije, na čijem je čelu bio Velimir Ilić, 2006. godine prebacilo je za potrebe izgradnje kafane u Osečini!

Ovo su otkrili budžetski inspektori Ministarstva finansija, a ekskluzivno prenosi Kurir!

Umesto za sanaciju i obnovu porušenih kuća, pare su, iz nepoznatih razloga, dodeljene lokalnoj kafani, koja, da skandal bude veći, danas više ne radi!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
U momentu odobravanja rekonstrukcije na mestu kafane bio je vojni objekat. U zapisniku budžetskog inspektora Dragice Pantelić od 29. decembra 2006. navodi se da je "ugovor o zajedničkom finansiranju rekonstrukcije postojećeg objekta u gradsku kafanu u Osečini, broj 1135/06 od 17. jula 2005, zaključen između Direkcije za izgradnju i razvoj Kolubarskog okruga, pogođenog zemljotresom, sa opštinom Osečina u iznosu od 644.000 dinara. Ta sredstva je Direkcija uplatila turističkoj organizaciji 'Podgorina' iz Osečine 4. avgusta 2006. godine".

U daljem tekstu izveštaja objašnjava se na koji način su pare završile za gradnju kafane.

Svi se prave nevešti

Bivši predsednik opštine Osečina Milan Simić negira da su za kafanu data dva miliona dinara.

- Takav ugovor ne postoji i ja ga nisam potpisao. Ne znam zašto se bavite tračevima i glupostima - odbrusio nam je Simić, iako je reč o zvaničnom dokumentu koji posedujemo.

Bivši direktor Direkcije za izgradnju i obnovu Kolubarskog okruga i aktuelni gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević o izgradnji kafane takođe ne zna ništa.

- Prvi put čujem za to! To nije išlo preko nas, zaista ne znam o čemu pričate - kaže Jakovljević, iako je kao ovlašćeno lice morao da parafira svaki ugovor.

Obnovljen svaki drugi objekat

Pare iz državnog budžeta i dan-danas se izdvajaju za saniranje posledica zemljotresa. U noći između 29. i 30. septembra 1998. Kolubarski okrug pogodio je razoran zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale. Stradalo je oko 12.000 objekata u 6.500 domaćinstava, a do prošle godine obnovljena je tek polovina.

Kafana ne radi

Direktor Turističke organizacije "Podgorina" Zlatan Pavlović kaže za Kurir da prostor od oko 100 kvadrata u kojem je radila kafana sada niko ne koristi.

- Taj prostor smo od opštine dobili na korišćenje bez naknade u junu 2006, a tada je i počela rekonstrukcija kafane, koja je trajala narednih godinu dana. Iznajmljivali smo je do jesenas privatnom ugostitelju Zoranu Mladenoviću i ubirali mesečnu kiriju od 315 evra. Nedavno smo pokušali da izdamo prostor, ali bezuspešno - kaže direktor TO, koja iznajmljuje druge prostorije za svoje kancelarije iako je njihov prostor slobodan.

Predsednik opštine Osečina Nenad Stevanović kaže da je kafana radila do jesenas.

- Pre mog dolaska na mesto ministra doneta je odluka da se sredstva direktno uplaćuju Direkciji za obnovu Kolubarskog okruga, a da onda oni usmeravaju te pare kako hoće. Imali su svoj UO i bili su potpuno autonomni. Od tih para namenjenih za sanaciju kupovali su automobile, kožni nameštaj, poslovni prostor. Sve su radili, samo su zemljotres zaboravili! - kaže Ilić. On tvrdi da se znalo da se pare nenamenski troše i kaže da je pokušavao da tome stane na put.

- Jedne godine na nivou vlade sam stopirao isplatu sredstava, jer u toj godini nisu obnovili nijednu kuću! Ljudi kojima su porušene kuće od klizišta su dobili nove, a oni čije su porušene mnogo pre toga u zemljotresu još čekaju. Sećam se jedne bake kojoj je od kuće ostala samo soba koja je prokišnjavala. Otišao sam tamo i pitao ih da li su normalni, ali niko ništa. Ona je kasnije i umrla tu - priseća se Ilić.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Kafana kod Velje

Izvor: Kurir, 03.Mar.2010

BEOGRAD - Ko šiša postradale u zemljotresu, daj da napravimo još jednu kafanu! Ovim geslom kao da se vodilo Ministarstvo za kapitalne investicije u vreme kada je na njegovom čelu bio lider NS Velimir Ilić. Naime, budžetski inspektori Ministarstva finansija otkrili su da je Ilićevo ministarstvo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.