Najmanje 57 poginulih u zemljotresu u Turskoj

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 57 poginulih u zemljotresu u Turskoj

ANKARA – Najmanje 57 ljudi izgubilo je život, a stotinak je povređeno u snažnom zemljotresu jačine šest stepeni po Rihteru, koji je rano jutros pogodio istočnu Tursku, saopštio je gradonačelnik grada Kovančilara Bekir Janilmaz.

Agencije su prethodno izvestile da je poginula najmanje 41 osoba.

U potresu, koji je žestoko uzdrmao najmanje šest sela u okolini grada Kovančilara, srušeno je nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kuća i minareta, izvestili su mediji.

Najteže je pogođeno selo Okčular, u kojem je poginulo najmanje 17 ljudi, i selo Jukari Demirči, u kojem je stradalo 13 ljudi, izjavio je guverner najteže pogođene provincije Elazig, Muamer Erol, preneo je AP.

Krizni centar vlade je naveo da je povređeno oko 100 ljudi. Neki od njih su zadobili povrede kada su u panici iskakali kroz prozore ili s balkona kuća.

Spasilačke ekipe i dalje užurbano rade na spasavanju zatrpanih u ruševinama, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na lokalne zvaničnike.

Turska televizija Si-En-En javila je da su među poginulima četiri devojčice iz iste porodice.

Epicentar potresa, koji se osetio u 4.32 po lokalnom vremenu (3.32 po srednjeevropskom), nalazio se 43 kilometra zapadno od grada Bingola, na dubini od desetak kilometara, saopštili su turska seizmološka opservatorija Kandili i Američki geološki institut, koji prati globalne seizmičke aktivnosti.

Tokom smirivanja tla bilo je još tridesetak naknadnih potresa, od koji najjači 4,1 stepena Rihterove skale.

Zemljotresi su česti u Turskoj. U dva snažna potresa koji su 1999. godine pogodili severozapad te zemlje, poginulo je oko 18.000 ljudi.

U potresu jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali, koji je 2003. godine uzdrmao provinciju Bingol, 83 dece je izgubilo život kada se od siline zemljotresa srušila škola.

Tanjug

[objavljeno: 08/03/2010]
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.