Izvor: B92, 12.Feb.2010, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molitve na Haitiju

Port-O-Prens -- U crkvama širom Port-o-Prensa ekumenskim verskim službama održan je pomen za 230 hiljada žrtava zemljotresa, koji je Haiti pogodio pre mesec dana.

Dok se zemlja bori za opstanak, najavljena sezona kiša preti da izazove novu katastrofu. Himne i gospel muzika odjekivali su danas Port-o-Prensom.

Crkve u predgrađima Port-o-Prensa, bile su prepune Haičana, koji su odali poštu poginulim sugrađanima. Zvučnici su molitve prenosili i okupljenima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispred crkve.

U centru Port-o-Prensa, nedaleko od ruševina predsedničke palate, nekoliko verskih lidera držalo je ekumensku službu za poginule.

Američki vojnici patroliraju razorenim gradom, na mestima gde se dele hrana i voda, danas su održani pomeni za žrtve potresa.

Očajno stanovništvo sve se više okreće religiji, neki zato što misionari raznih vera dele pomoć, a neki iz straha od Božjeg gneva, čemu se pripisuje i zemljotres.

Haićani za svoj težak položaj sve češće optužuju vladu.

”Predsednik ne brine za nas. Zato protestujemo. Došli smo ovde i kažemo 'dole Preval'”, kaže jedan stanovnik Port-o-Prensa.

Većina stanovnika i dalje živi u improvizovanim šatorskim naseljima, a prema vremenskim prognozama Haiti će uskoro pogoditi sezona kiša. Svake godine kiše izazovu poplave i klizišta, a radovi na izgradnji potpornih zidova i čišćenju kanala prekinuti su posle zemljotresa.

Ako izbeglička naselja budu poplavljena, pola miliona ljudi biće ugroženo zaraznim bolestima, poput malarije, kolere, denga groznice.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.