Haićani besni i nasilni bez hrane

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jan.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haićani besni i nasilni bez hrane

Među stanovnicima Haitija rastu tenzije dok čekaju međunarodnu pomoć, tri dana posle zemljotresa u kom je, prema procenama zvaničnika, život izgubilo 200.000 ljudi.

Očaj građana razorene prestonice Port-o-Prensa sve se više pretvara u bes zbog sporog dopremanja pomoći, a nisu retki ni slučajevi pljački i tuče izgladnelih stanovnika oko vreća sa hranom.

Zvaničnik Ujedinjenih nacija, zadužen za mirovne misije, Alan Le Roj je upozorio da će glad samo pojačati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << probleme na Haitiju ukoliko pomoć ne stigne na vreme, ali je ocenio da je za sada situacija pod kontrolom.

"Bilo je incidenata sa ljudima koji su pljačkali ili se tukli za hranu. Oni su očajni jer su već tri dana bez hrane i pomoći", kazao je Le Roj. Ministar unutrašnjih poslova Haitija Pol Antoan Bjen-Eme izjavio je da bi žrtava razornog zemljotresa dostići 200.000.

"Mi smo već pronašli tela oko 50.000 poginulih, a očekujemo da bi njihov ukupan broj mogao biti između 100.000 i 200.000, iako nikada nećemo znati tačnu cifru", rekao je on agenciji Rojters. Državni sekretar za javnu bezbednost Aramik Luis rekao je da je oko 40.000 tela žrtava sahranjeno u masovnim grobnicama.

UN-ovi članovi koji su na terenu upozoravaju kako u distribuciju namirnica niko ne bi trebalo da ide bez odgovarajuće naoružane zaštite. Brazilska vojska koja vodi operaciju dopremanja namirnica ističe da preživele bez hrane, vode i smeštaja sve više hvata bes.

"Lešinare i kradu sve što se može“, rekao je 53-godišnji Haićanin o dešavanjima u gradu, koji još uvek čeka pomoć u iskopavanju zatrpanih članova porodice.

U zemljotresu je srušena i predsednička palata, najmanje osam bolnica i zdravstvenih centara, a prekinute su i komunikacijske veze i dopremanje struje. Situaciju je dodatno zakomplikovalo i urušavanje centralnog zatvora iz kojeg je pobeglo oko 4.000 zatvorenika koji slobodno lutaju ulicama.

Razorni zemljotres, jačine sedam stepeni Rihterove skale, pogodio je Haiti u utorak, oko pet sati popodne po lokalnom vremenu. To je najjači zemljotres u toj zemlji u poslednjih 200 godina.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi potres na Haitiju, broj žrtava zemljotresa procenjen na 200.000

Izvor: AutoBrief.com, 17.Jan.2010, 02:55

Snažan naknadni potres jačine 4,5 stepeni po Rihteru pogodio je Haiti, nedaleko od Port-o-Prensa, primoravši žitelje prestonice da izađu na ulice. Među stanovnicima Haitija rastu tenzije dok čekaju međunarodnu pomoć, tri dana posle razornog zemljotresa u kome je život izgubilo između ..

Nastavak na AutoBrief.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.