Dan žalosti i sahrana žrtava

Izvor: B92, Beta, 10.Apr.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan žalosti i sahrana žrtava

L'Akvila -- U Italiji je održana državna sahrana žrtava zemljotresa koji je pogodio centralni deo te zemlje i proglašen je Nacionalni dan žalosti.

Posle mise za preminule, 205 žrtava zemljotresa sahranjeno je na gradskom groblju u L' Akvili. Prema poslednjim zvaničnim podacima, broj poginulih popeo se na 289. Lekari se bore za živote 150 osoba. Novi zemljotresi i dalje potresaju regiju Abruco. Spasilačke ekipe tragaće za preživelima do nedelje.

Ulicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << L' Akvile preneti su posmrtni ostaci 205 žrtava strahovitog zemljotresa do novog dela groblja u tom gradu.

Po specijalnom odobrenju Vatikana, za žrtve zemljotresa održana je dvočasovna misa na Veliki petak po gregorijanskom kalendaru.

Sahrana je u počela čitanjem poruke pape Benedikta XVI.

Papa Benedikt je u poruci ,koju je pročitao njegov lični sekretar, rekao da se "pridružuje žalosti onih koji oplakuju" svoje bližnje i poželeo "brzo ozdravljenje povređenima".

"U ovim dramatičnim trenucima kada je strašna tragedija pogodila ovu zemlju osećam se duhovno prisutan sa vama i delim vaš bol", rekao je papa u svojoj poruci koja je pročitana pre pogrebne mise koju vodi drugi čovek Vatikana, kardinal Tarćizio Bertone.

Služba je održana i za pokoj duša žrtava muslimanske veroispovesti.

Dan ranije, u rodnim mestima sahranjeni su poginuli studenti i turisti. Grupnoj sahrani stanovnika L' Akvile prisustvovalo je 10 hiljada ljudi, ali i predsednik i premijer Italije, Đorđo Napolitano i Silvio Berluskoni, kao i mnogi drugi zvaničnici.

Berluskoni nudi svoje kuće

Premijer Berluskoni ponudio je svoje kuće ljudima koji su ostali bez krova nad glavom nakon razornog zemljotresa.

"Uradiću šta mogu - ponudiću neke od mojih kuća", rekao je novinarima Berluskoni nakon državne sahrane žrtava zemljotresa u planinskom gradu Akvila.

Berluskoni, prema Forbsovoj listi drugi najbogatiji čovek u Italiji, između ostalog ima veliku kuću blizu Milana, kuće na plaži u Sardiniji i Portofinu, na jezeru Mađore, stan u centru Rima.

Pre početka sahrane, italijanski premijer Silvio Berluskoni rukovao se s članovima porodica žrtava i tešio ih, a posle je seo među okupljene građane dok su drugi državni zvaničnici, uključujući predsednika Đorđa Napolitana i predsednika dva doma skupštine, sedeli u prvim redovima postavljenih sedišta.

U Italiji su sve zastave spuštene na pola koplja.

Istovremeno, Vlada je produžila potragu za žrtvama razornog zemljotresa, a stručnjaci su počeli procenu štete.

Pored građevina iz XII veka, u razornom zemljotresu potpuno ili delimično su urušene i moderne građevine, među kojima i bolnica, zgrade gradske opštine, studentski domovi i univerzitetski objekti.

Italijanska vlada je usvojila paket mera kako bi finansijski pomogla ugrožene.

Pored odvojenih milijardu i trista miliona evra za obnovu, odlučeno je da svi stanovnici pogođene regije naredna dva meseca ne moraju da plaćaju račune za struju i gas.

U međuvremenu, novi potresi i dalje pogađaju centralnu Italiju.

U poslednja tri dana regiju Abruco potreslo je 180 jačih i nekoliko stotina slabijih zemljotresa.

Jedan od poslednjih, jačine 4,9 stepeni po Rihteroj skali, osetio se i u Rimu.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.