Sve što vam treba za uspješno planiranje putovanja je na Internetu! Ili ipak nije...

Izvor: PRObjave.com, 07.Sep.2015, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve što vam treba za uspješno planiranje putovanja je na Internetu! Ili ipak nije...

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Lejla Brčaninović je napisala tekst:
Sve što vam treba za uspješno planiranje putovanja je na Internetu! Ili ipak nije... Obožavam Internet i sve mogućnosti koje pruža, jer mogu efikasnije filtrirati infromacije koje primam, mogu da biram kada želim da saznam više o određenoj temi ali i da se brzo isključim kada mi i to bude previše.
Već dugo drugi mediji skoro da i ne postoje u mom životu. TV već mjesecima nisam upalila. I vjerujte mi, život je mnogo ljepši kad prestanete gledati ili čitati sadržaje koji trebaju da vas preplaše, uznemire, šokiraju itd.
Naravno ni sve što se dešava na Internetu nije idealno. I tamo nas "bombarduju" sa nekorisnim informacijama i sa svih strana vrebaju senzacionalistički naslovi ili video klipovi sa sadržajem koji "moramo vidjeti", ali je i to moguće izbjeći.
Nekada u masi svega toga nije jednostavno pronaći ono što nam zaista treba, a evo na šta trebate obratiti pažnju kada konkretno istražujete o destinaciji na koju planirate putovati i zašto je uvijek dobro sve dodatno provjeriti i ne osloniti se na sve što pročitamo i saznamo na Internetu.
Putopisi -> blogeri vs. stranice turističkih agencija Kada se pripremam za neko putovanje i istražujem o novoj destinaciji skoro da jedino koristim informacije sa Interneta. I dok istražujem čitam putopise na portalima, opise turističkih agencija, forume ali najviše tekstove domaćih i stranih blogera. I upravo tim iskustvima dajem malu prednost. Volim kad čitam o nekom gradu da vidim da je iza toga stvarna osoba koja je u tom opisu dala i dio sebe. Možda nećemo imati isti ukus, možda nećemo uživati u istim stvarima ali jednostavno više vjerujem tim sadržajima.
Svakako mogu biti korisne i informacije koje dijele agencije. Kada sam pripremala put u Tajland, Kambodžu i Laos svaka informacija mi je bila korisna. Istraživala sam na koje rute vode agencije, što mi je pomoglo u planiranju transporta iz jednog grada u drugi ali sam sa posebnom pažnjom čitala sva iskustva ljudi koji su već bili tamo istražujući sve ostale detalje kao što su vize, smještaji itd.
Od tada pokušavam i u svoje tekstove da uvrstim što više takvih informacija koje drugima zaista mogu biti korisne. Činjenica je da neki tekstovi možda zastare i to naročito ako su veliki gradovi u pitanju. Tamo se sve brzo mijenja i ako je neko mjesto bilo u jednoj godini zaista fantastično, već za nekoliko mjeseci to možda nije više tako.
Zbog toga je moja preporuka da jednu informaciju, koja vam je bitna, istražite na više izvora, da pratite kada je tekst objavljen i ako imate neki kontakt da i pište toj osobi i zamolite za dodatna pojašnjenja.
Ja se uvijek trudim da odgovorim što prije na sve mailove sa dodatnim pitanjima i uvijek mi bude drago kada se neko na taj način javi. Onda imam osjećaj da moji tekstovi stvarno mogu biti neka vrsta pomoći, a to je razlog zašto ih i pišem.
Printana i online izdanja svjetskih vodiča Posljednji put sam printano izdanje vodiča kupila pred put u New York. Iako je to bilo neko upravo ažurirano izdanje, nekoliko puta nam se desilo da smo došli na lokaciju koja je navedene u vodiču i da su restoran ili klub bili zatvoreni. U takvom gradu se sve mijenja i na mjesečnom nivou. Ali možda i gore od toga je kada neka preporuka iz vodiča u stvarnosti bude razočarenje, onda se uvijek postavlja pitanje koje uslove neki restoran ili bar zaista mora ispuniti da bude uvršten u vodiče koji se prodaju u toliko zemalja.
Odlučila sam da ne želim da se zamaram time i prestala kupovati vodiče. Sada ponekad svratim na online izdnaja, pregledam samo površno šta preporučuju i nastavim tražiti druga iskustva i informacija iz drugih izvora. Online izdanja svjetskih vodiča mogu biti korisna za neke okvirne upute ili ako pravite spisak glavnih znamenitosti po kojima je neki grad poznat. Uglavnom izbjegavam restorane, barove ili klubove koji su tamo preporučeni jer su u većini slučajeva fokusirani samo na turiste pa su tada i cijene uvijek veće. Uvijek nastojim da nađem mjesta koja posjećuju i lokalci, jer oni sigurno znaju šta je to najbolje u njihovom gradu.
Kako pronaći najbolji restoran? Hrana je za mene veoma bitna stavka kod putovanja i upravo tu smo doživljavali mnoga razočarenja prateći preporuke stranica kao što su TripAdvisor. Iako uvijek pažljivo isčitam komentare koje neki restoran ima, znalo se desiti da jedan od bolje rangiranih bude totalno prosječan ili čak i loš.
Jedan od razloga za to je sigurno što imamo različite parametre kada je dobra hrana u pitanju i zbog toga odlični komentari nisu sigurnost da ćete i vi biti oduševljeni istim specijalitetima. Ali takve stranice svakako mogu biti prva pomoć ako ste u nekom gradu, niste se pripremili i ne želite lutati dok nađete neko dobro mjesto. Ako mi se svidi neki restoran, dodatno ga provjeravam i na drugim kanalima, gledam da li su aktivni na društvenim mrežama i kakvi su tamo komentari i da li ima još negdje neke pohvale. Kombinacija svega uglavnom daje najbolji rezultat.
Ovo je samo deo teksta. Ceo tekst možete pročitati na www.putovanjesnova.com/2015/08/18/sve-sto-vam-treba-za-uspjesno-planiranje-putovanja-je-na-internetu-ili-ipak-nije
Bloggers Network
Rajka Mamuzića 6
21000 Novi Sad
Email: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Povezane vesti

Šta je bilo lažno na internetu ove sedmice ili vjerujete li svemu što pročitate online?

Izvor: PRObjave.com, 08.Sep.2015, 12:27

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Dajana Šipraga Zlojutro je napisala tekst:. Šta je bilo lažno na internetu ove sedmice ili vjerujete li svemu što pročitate online? Jedan eksperiment koji smo radili u srednjoj, na času psihologije je izgledao ovako:. Oko desetak učenika...

Nastavak na PRObjave.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.