Halloween i Coca-Cola - Najbolje reklame za Noć vještica

Izvor: PRObjave.com, 01.Dec.2014, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Halloween i Coca-Cola - Najbolje reklame za Noć vještica

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria bloger Vladimir Vulić je objavio novi tekst:
Halloween i Coca-Cola - Najbolje reklame za Noć vještica Noć vještica (na engleskom “Halloween”, skraćeno od “All Hallows’ Evening”; takođe poznat kao “Allhalloween”, “All Hallows’ Eve” i “All Saints’ Eve”) je svetkovina koja se obilježava 31. oktobra, noć uoči Svih svetih, hrišćanskog praznika kada se slave svi sveci, kako oni koje je crkva zvanično proglasila svetima, tako i oni za koje se vjeruje da su sveti. Svi sveti se u Katoličkim crkvama slave 1. novembra, a u pravoslavnim crkvama u prvoj nedelji poslije praznika Duhovi (Trojčindan) i označavaju završetak Uskršnjeg dijela liturgijske godine.

Noć vještica se proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Portoriku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim djelovima Australije. Većina stručnjaka smatra da Noć vještica ima porijeklo u keltskoj mitologiji i paganskim običajima, dok jedan broj tvrdi da praznik ima isključivo hrišćanske korijene.

Stari Kelti su slavili Novu godinu 1. novembra, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti, paganskom božanstvu Samhainu. Noć uoči Nove godine, dakle 31. oktobra, slavili su Samhain. Vjerovali su da se tada duhovi mrtvih vraćaju na Zemlju i posjećuju svoje domove, prouzrokujući probleme i uništavajući usjeve. Keltski paganski sveštenici su pravili ogromne lomače na kojima su spaljivali usjeve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima. U toku proslave, ljudi su, preplašeni zbog mogućnosti da se sretnu sa mrtvima, nosili zastrašujuće kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože i stvarali su veliku buku.
Odakle potiče običaj dubljenja bundeva za Noć vještica ne zna se precizno. Jedna od teorija je da potiče od irske legende o kovaču Džeku, poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti, koji je prevario Đavola tako što mu je ponudio dušu u zamjenu za piće. Nakon što se Đavo pretvorio u novčić kako bi platio piće, Džek ga je brzo stavio u džep u kojem je bio krst, zbog kojeg se Đavo više nije mogao vratiti u svoj oblik. Tek nakon što je Đavo obećao Džeku da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Džek ga je izvadio iz džepa. Nakon deset godina, Džek je opet prevario Đavola tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa drveta, ali je na kori stabla brzo nacrtao krst, tako da ga Đavo ponovno nije mogao dohvatiti. Kada je Džek umro, nije bio primljen u Raj zbog svog grešnog života, a na vratima Pakla ga je dočekao Đavo i poslao nazad u mrak. Kada je Džek pitao kako će moći da vidi bilo što u mraku, Đavo mu je dao komad uglja koji vječno gori. Džek je u džepu imao repu, koja je bila njegova omiljena hrana. Izdubio je repu i u nju stavio ugalj i od tada Džek, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći improvizovani fenjer u ruci. Tako je Džek Fenjer (na engleskom “jack-o’-lantern”, skraćeno od “Jack of [the] lantern”) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova...

Ovde se može pročitati ceo tekst http://digitalizuj.me/2014/11/halloween-i-coca-cola-najbolje-reklame-za-noc-vjestica/
Bloggers Network
Rajka Mamuzića 6
21000 Novi Sad
Email: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Nastavak na PRObjave.com...






Povezane vesti

U bogatim zemljama se bolesti sprečavaju, a u siromašnim se leče

Izvor: PRObjave.com, 02.Dec.2014, 15:21

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Maja Petrović je napisala tekst:. U bogatim zemljama se bolesti sprečavaju, a u siromašnim se leče . „Sramota je ostariti zbog fizičke neaktivnosti i lenjosti.“, citirala nam je Sokrata doktorka Gordana Ristić na konferenciji za štapmu...

Nastavak na PRObjave.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.