Godinu dana primene Zakona o socijalnoj zaštiti

Izvor: PRObjave.com, 23.Jan.2013, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana primene Zakona o socijalnoj zaštiti

Izveštaj o stanju na terenu i rezultatima jednogodišnje primene Zakona o socijalnoj zaštiti u odnosu na decu, izbegla i interno raseljena lica, biće predstavljen na javnom slušanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije 23. januara 2013. godine od 11 do 13 časova.

Kao deo koalicije Kontakt organizacija civilnog društva, Građanske inicijative su zajedno sa lokalnim partnerima pratile primenu Zakona o socijalnoj zaštiti u 15 gradova i opština Srbije. Na javnom slušanju diskutovaće se o informacijama prikupljenim u terenskim istraživanjima sa predstavnicima ministarstava iz oblasti socijalne zaštite, prosvete i omladine, Nacionalne službe za zapošljavanje, Tima za smanjenje siromaštva i socijalnu uključenost, ekspertima/kinjama i predstavnicima skupštinskog Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva.

Prisutnima će takođe biti predstavljene i preporuke o tome kako se pružanje socijalnih usluga u odnosu na tri pomenute ranjive grupe može poboljšati.

Izveštaj o primeni Zakona o socijalnoj zaštiti sproveden je u okviru projekta "Inicijativa za praćenje socijalne politike" kog sprovodi koalicija Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD). Nosilac projekta su Građanske inicijative, a finansijski je podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške.
U skladu sa novim Zakonom o zaštiti, članice KOCD pratile su primenu ovog zakona u odnosu na 7 ugroženih grupa, koje su prepoznate u samom zakonu a obuhvataju: žene, mlade, izbeglice i raseljena lica, decu, Rome, stare i osobe sa invaliditetom.
Koalicija Kontakt organizacija civilnog društva (KOCD) postoji još od 2007. godine kada je osnovana u cilju primene Strategije za smanjenje siromaštva a njene članice su: Romski informativni centar (KOCD za pitanja Roma/kinja); Autonomni ženski centar (KOCD za pitanja žena); Grupa 484 (KOCD za pitanja izbeglica i rasljenih lica); Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom u Srbiji (KOCD za pitanja OSI); Društvo za razvoj dece i mladih "Otvoreni klub" (KOCD za pitanja dece); Snaga prijateljstva "Amity" (KOCD za pitanja starih); Građanske inicijative (KOCD za pitanja mladih).
Građanske inicijative
Simina 9a
11 000 Beograd
Tel: 011/2625 942
Fax: 011/2623 980

Kontakt:
Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
Mob: 064/42 92 664
Fax: 011/2623 980
Email: jelenao@gradjanske.org

Nastavak na PRObjave.com...






Povezane vesti

Srbija: 700.000 korisnika socijale, 140.000 dece do 13 godina siromašno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2013, 14:41

BEOGRAD -..U Srbiji je od 2006. broj korisnika socijalne pomoći sa 424.798 porastao na 700.000, objavljeno je danas u Skupštini prilikom predstavljanja izveštaja koalicije nevladinih organizacija koje su pratile primenu Zakona o socijalnoj zaštiti...Na javnom slušanju u parlamentu o izveštaju koalicije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.