Izvor: RTS, 01.Nov.2016, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen 61. Sajam knjiga

Ovogodišnji beogradski međunarodni Sajam knjiga, 61. po redu, zatvara svoje kapije. Počasni gost Sajma knjiga, čiji je slogan bio "Knjigu u ruke", bio je Iran. Najbolji izdavači po oceni žirija sajma su "Laguna" i "Klio", a novinari su svoje glasove dali "Geopoetici" kao najboljem i najprofesionalnijem izdavaču.
Nagradu "Dositej Obradović" koja se dodeljuje stranom izdavaču najznaslužnijem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za promociju sprskih knjiga i pisaca ove godine dobio je moskovski Centar knjige "Radomino".

Prema oceni većine izdavača, organizatori su dobili prelaznu ocenu pošto je Sajam delovao “umiveno” i usluge kao što su toaleti su bile adekvatne.
Takođe, mnogi izlagači koji su ranijih godina zbog lošeg rasporeda ili prevelikog broja izlagača, ove godine su dobili prostor koji su zahtevali.
Organizatori su prostor za izlaganje mnogo bolje rasporedili tako da ove godine nije bilo značajnih pritužbi kao prethodnih.
Nekoliko uglednih izdavača je ove godine izostalo "Rende", "Fabrika knjiga", "Booka", "Paideia" koji su stekli pravo da budu u hali 1, među najboljim izdavačima, a njihova mesta su zauzeli drugi, do sada manje eksponirani izdavači kao što je "Pčelica".
Što se tiče ponude knjiga i posetioci su registrovali da je broj novih naslova manji nego prethodnih godina i da su se izlagači pojavili sa velikim brojem reizdanja, među kojima je bilo i knjiga za koje više nije bilo potrebe da se plaćaju autorska prava.
Izdavač "Admiral books" koji nastupa na sajmu već dvadesetak godina, izračunao je da mu iz godine u godinu opada promet za 20 posto u odnosu na prethodnu, što se dogodilo i ove godine.
To se moglo primetiti i po posetiocima koji su uglavnom napuštali Sajam sa jednom ili dve knjige a retki su bili oni koji su kao nekada izlazili sa nekoliko kesa punih knjiga.
Na pitanje Tanjuga zašto je to tako, odgovor je glasio da su nove knjige po oceni većine preskupe jer cena koja se kreće oko 1000 dinara za broširano izdanje je po oceni zaljubljenika u knjigu previsoka za takvu opremu.
Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, kantautor Bob Dilan nije se mogao naći kao pisac nigde osim na štandu "Geopoetike" i to pretposlednjeg dana koji je pre deset godina objavio prvi tom njegovih "Hronika"” i sada je u rekordnom roku obnovio to izdanje, a u međuvremenu je vlasnik Vladislav Bajac potpisao ugovor za ekskluzivno štampanje svih Dilanovih proznih i poetskih knjiga.
Primećeno je i odsustvo političara osim Vojislava Šešelja i Aleksandra Vulina koji su predstavili svoje knjige”.
Primećeno je i da su ove godine brojni glumci gostovali na sajmu u ulozi pisaca poput Mire Banjac, Lazara Ristovskog, Radeta Šerbedžije a koje su posetioci “opsedali”.
Mnogo manje interesovanje je vladalo za domaće pisce izuzev Dragoslava Mihailovića koji je ikona 20. veka i koji je na štandu "Lagune" potpisivao svoje knjige.
Izdavač "Evro Book" je uoči Sajma knjiga objavio novi, osmi nastavak serijala “"Hari Poter” - “Ukleto dete”" koji je bio njihov sajamski hit.
Ponuda stripova i romana u slikama koje objavljuju "Besna kobila", "Komiko", "Darkvud", "Makondo" bila je na zavidnom nivou, sa novim naslovima a velike gužve primećene su i na živopisnom štandu "Urban Reads-a" koji objavljuje žanrovsku literaturu za omladinu i koji je bio preplavljen mladima koji su kupovali knjige.
Zanimljivo je da su dve relativno elitne, nekomercijalne izdavačke kuće poput "Srpske književne zadruge" i "Arhipelaga" kazali Tanjugu da su veoma zadovoljni finansijskim rezultatom ovogodišjneg sajma što je potvrda da i knjige kakve oni izdaju imaju svoje kupce.
Najzanimljivija i najlepša izložbena postavka Sajma bila je izložba Irana na kojoj su mogle da se vide izvanredne kolor fotografije istorijskih spomenika najlepših delova Isfahana i Teherana i moderna postrojenja koja pokazuju visoki stepen iranske tehnologije.
Iz zajedničkog štanda desetak hrvatskih izdavača čiji je nastup organizovala njihova nacionalna privredna komora potekao je predlog da se potpiše ugovor između dveju komora o razmeni izložbenog prostora.
Hrvati su spremni da na Interliberu ugoste srpske izdavače na prostoru od 200 kvadrata a traže da im se toliki prostor obezbedi na beogradskom Sajmu knjiga.
Od ostalih republika bivše Jugoslavije, iz Federacije BiH ovoga puta je bio samo jedan izlagač Šahim Pašić koji je doneo znajčajan broj dela pisaca iz Federacije koji su ovde potpuno nepoznati.
Republika Srpska je bila značajno zastupljena na Sajmu, kao i crnogorski izdavači.
Primopredajom Otvorene knjige koju je iranski ambasador predao ambasadorima tri nemački govoreće zemlje - Austrije, Nemačke i Švajcarske, zatvoren je 61. Beogradski međunarodni sajam knjiga.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novinari: "Geopoetika" najbolji izdavač

Izvor: RTS, 01.Nov.2016

Najbolji i najprofesionalniji izdavač ovogodišnjeg 61. Međunarodnog sajma knjiga je beogradska "Geopoetika", rezultat je današnjeg glasanja novinara koji prate izdavaštvo. . Prema glasovima 25 novinara iz 13 redakcija,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.