Uručena nagrada slovačkom izdavaču

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena nagrada slovačkom izdavaču

BEOGRAD -

Nagrada "Dositej Obradović", koja se na Sajmu knjiga svake godine dodeljuje stranom izdavaču za poseban doprinos prevođenju srpske književnosti i njeno kontinuirano predstavljanje, pripala je slovačkoj izdavačkoj kući "Kaligram".

Ministar kulture Bratislav Petković je uručio nagradu Laslu Sigetiju, priznanje u vidu dukata s likom Dositeja Obradovića i plakete.

Petković je obećao da će se Ministarstvo kulture potruditi da obezbedi prostorije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu u koje će biti smeštena Zadužbina "Dositej Obradović", jer ih trenutno nema.

Član žirija Gojko Božović je rekao je "Kaligram" preveo na slovenački jezik brojna dela srpskih pisaca - Aleksandra Tišme, Davida Albaharija, Dragana Velikića…

"Jasno profilisan u uredničkom i uopšte koncepcijskom smislu, pri tome nedvosmisleno posvećen i istraživanju, prevođenju i objavljivanju knjiga iz istočnoevropskog književnog kruga 'Kaligram' je, zahvaljujući standardima koje je uspostavio, prepoznat kao profesionalno samosvestan i odgovoran izdavač", naveo je Božović.

Božović je dodao da nagrada "Dositej Obradović" predstavlja izraz uverenja da je izdavačka kuća "Kaligram" u svojim profilisanim edicijama predstavljala i promovisala izvrsne knjige savremene srpske proze.

Sigeti je rekao je čitav tim "Kaligrama" zaslužio ovu nagradu, ali i da bez čitalaca to ne bi bilo moguće.

"Fascinantna je proza koja se kod vas rodila u 20. veku i fascinira nas jer imamo iste probleme", rekao je on, dodavši da se u "Kaligramu" prevode obično pisci koji su kritički nastrojeni prema svojim narodima.

Uručenju nagrade, koju dodeljuje Zadužbina "Dositej Obradović", beogradski Sajam knjiga i Ministarstvo kulture Srbije, prisustvovao je i ambasador Slovačke u Srbiji Jan Varšo.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.