Sutra na Sajmu knjiga promocija projekta „Dušu nisu ubili“ - o stradanju srpskih civila u BiH u 20. veku

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra na Sajmu knjiga promocija projekta „Dušu nisu ubili“ - o stradanju srpskih civila u BiH u 20. veku

Jedan vek, jedan narod, tri stradanja

Na 62. Međunarodnom Sajmu knjige u Beogradu 24. oktobra u 14:00 časova u sali Ivo Andrić (Hala 2, prizemlje)  u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Uprave za saradnju sa Srbima u dijaspori i regionu biće održana promocija projekta ”Dušu nisu ubili“.

Patrijaraški blagoslov i svesrdnu podršku ovom projektu dao je i Patrijarh srpski Irinej koji će prisustvovati sutrašnjoj promociji.

Projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se sastoji od  istoimenog dokumentarnog filma (trajanja 82 minuta) i knjige svedočenja “Dušu nisu ubili” autora Mire Lolić Močević (novinara i publiciste) i istoriografske monografije “Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. veku” autora docenta dr Drage Mastilovića (dekana Filozofskog  fakulteta u Istočnom Sarajevu).

PRVO VENČANJE NAKON 1999: Posle 17 godina manastir je osvanuo u velikoj radosti (FOTO)

Po prvi put na jednom mestu o stradanju srpskih civila  u Bosni i Hercegovini u svim  ratovima u 20. veku govore očevidci, stradalnici, potomci i istoriografska građa. Ekipa dokumenatrnog  filma predvođena autorom Mirom Lolić Močević sa istoričarom Dragom Mastilovićem, prolazi Bosnom i Hercegovinom i prenosi istorijske podatke, snima prostore najmasovnijih stradanja,belžeći u kakvom su stanju spomen prostori, a onom što se na tim prostorima dešavalo svedočile su žrtve iz zadnja dva rata i potomci stradalih iz Velikog rata.

Tražen je odgovor na pitanja: Kome je smetao srpski pravoslavni narod u BiH koji tamo živi najmanje od 9. veka (tj prvog pisanog izvora), kada, za koga je i gde osnovan prvi konecentarcioni logor u Evropi, koliko je Srba ušlo u 20. vek u BiH  a koliko izašlo, ko je i na koji način prekršio sve međunarodne konvencije o zaštiti civila, zašto je stradala Srpska pravoslavna crkva u BiH, na koje načine su stradavali srpski civili, zašto su Sarajevo i Srebrenica simboli srpskog nestajanja i zašto nema pravde u Bosni i Hercegovini...
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.