Stvori svoju revoluciju – borba za budućnost kulture

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Stvori svoju revoluciju" – borba za budućnost kulture

Počela je najveća književna manifestacija na svetu, 71. sajam knjiga u Frankfurtu. Okupio je više od 7.500 izlagača iz 108 zemalja. Srbija se predstavlja na nacionalnom štandu, a samostalno nastupaju još četiri naša izdavača.
Frankfurt je pozornica s koje se čuje glas kreativnih ljudi iz čitavog sveta, ujedinjenih u globalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kampanji za budućnost kulture.

Pod sloganom "Stvori svoju revoluciju" pokrenuli su je izdavači u saradnji s Ujedinjenim nacijama.
Globalizacija, digitalizacija, nacionalistički pokreti izazovi su današnjice kojima mora da se suprotstavi snažna kultura, poručuju organizatori Sajma.
"Verujem u kulturu i u čitalačko iskustvo. Verujem da knjige imaju nematerijalnu vrednost koja sadrži izvesnu dozu intimnosti. Pisac je taj koji vam servira reči, a vi kreirate slike", objasnio je norveški pisac Erik Fosnes Hansen. 
Literarni i tržišni zakoni zajedno diktiraju sadržaj na policama. Dakle, tu su najvrednija dela, ali i najprodavaniji hitovi. Najzastupljeniji su pisci iz zemlje počasnog gosta, Norveške.
Evropska zemlja u kojoj se najviše čita
Norveška je domovina tri nobelovca, klasika Ibzena i Hamsuna, modernih vladara književne scene, Knausgora i Nesbea i zvanično, evropska zemlja u kojoj se najviše čita.
"Mislim da je norveška književnost veoma raznovrsna. Imamo sve vrste literature. Možete pisati o svemu. Ja sam optimista i po pitanju budućnosti. Samo su nam potrebne nove priče", rekla je Marija Par, književnica iz Norveške.
Naši izdavači predstavljaju se s više od 200 knjiga i publikacija domaćih autora i prevoda značajnih svetskih dela.
"Posebno bi trebalo izdvojiti kritičko delo Ive Andrića, a isto tako ove godine prvi put na štandu se mogu naći i alternativna strip izdanja srpskih crtača", istakao je Mladen Vesković, viši savetnik u Ministarstvu kulture.
Milica Ivić iz izdavačke kuće stripa "Fijuk mreža" navela je da je reč o celom celom nizu izdavača koji se bavi stripom na određeni način, ne najklasičnijim stripom.
"Ono kako ga mi zovemo nesvrstanim stripom, što podrazumeva različite forme grafičkih novela", navela je Ivićeva.
Kako će svet izgledati sutra? Kakvu ulogu će imati kultura? Na ta pitanja pokušaće ovde da daju odgovore učesnici debata. A ko su najveće zvezde sajma, već znamo na osnovu interesovanja za javno čitanje. Na vrhu je Ju Nesbe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.