Šta Nišlije najviše vole da čitaju?

Izvor: Megafon.co, 04.Dec.2019, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Nišlije najviše vole da čitaju?

Foto – Petra Naumović

Šta Nišlije najviše vole da čitaju? Mi smo ih pitali na 56. Niškom sajmu knjiga koji je otvoren u ponedeljak, 2. decembra.
“Najviše volim da čitam neke romantične romane ili neke bestselere. Uglavnom to ili vezano za moju struku, to je nutricionizam, neke knjige vezane za ishranu, za hronične bolesti, tipa oko dijabetesa, hipertenzije… Uglavnom o hrono ishrani, dijetama i tome slično”, kaže dvadesetšestogodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Bojana Kostić. Pored bestselera i knjiga o hrono ishrani, mnogo je ljudi koji su ljubitelji naučne fantastike, komedije i klasika. A jedan od njih je i osamnaestogodišnji Stefan Stanković.
“Najviše volim da čitam svetske klasike, jer smatram da su takva dela od istinitosne vrednosti i uglavnom tražim odgovore na neka pitanja koja imam u nekim određenim periodima života. Godinama se to naravno menjalo, kao i stav i pogled na život. To je i jedan od glavnih razloga zašto čitam. Pomaže mi da pronađem sebe”, objasnio je.
Šestdesetčetvorogodišnja Slađana Blagojević Milojević sa zadovoljstvom čita Matiju Bećkovića i njegove poeme, Vladetu Jerotića, ali i Kusturicu i njegovo delo “Šta mi je sve to trebalo”. Neke Nišlije ne mogu da se odluče za svoj omiljeni žanr, ali su zato ime svog omiljenog pisca podelili sa nama.
Foto – Petra Naumović

“Flemingove romane posebno volim da čitam. Došla sam specijalno zbog Flemingovih romana i kupila sam jedan”, kaže dvadesetčetvorogodišnja Jovana Slavković.
“Ja najviše volim da čitam dela Jovana  Jovanovića Zmaja. To mi je jedan od najboljih pisaca”, dodao je Đorđe Ivković koji ima šesnaest godina. Posetioci sajma su različitih godina. Neki su došli porodično, neki sa školom, neki sami, a neki su i prvi put na niškom Sajmu knjiga.
“Ja nemam sa čime da uporedim ovaj sajam, jer sam iz Pirota i ovo mi je prvi put na Sajmu u Nišu, koji je skoro pet puta veći od pirotskog.  Verujem da ovde može svako da nađe nešto za sebe – ima svega – od knjiga za decu, do stručnih štiva i religije”, objasnila je dvadesetogodišnja Nađa Đorđević.
Koju knjigu biste preporučili svakome? Foto – Petra Naumović

Skoro svi ljubitelji knjiga imaju onu jednu, ili više njih, koje su im promenile život i koje svima preporučuju. Na dvadestrogodišnjeg Bratislava Ćirića, najveći utisak ostavila je knjiga Knuta Hamsuna “Glad”, a Stefana Stankovića je najviše zaintrigirala knjiga političke tematike.
“Svima bih preporučio “Zakon o pronicljivosti” od Hosea Saramaga, jer mi se lično ne sviđa sistem u kome živimo“, objasnio je.
S druge strane, šestdesetčetvorogodišnja Slađana smatra da ne postoji univerzalna knjiga koja bi svima odgovarala jer se svaki pojedinac razlikuje i treba sam da bira svoje.
Šta je najpopularnije na Sajmu Srđan Savić
Foto – Petra Naumović

Preference se u svim vrstama umetnosti razlikuju, pa tako i u književnosti. Međutim, na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Nišu, neki od žanrova su značajno traženiji od drugih.
“Najveće interesovanje je za beletristiku… Tu su i klasike pošto se pojedini izdavači trude da izdaju i dela svetske književnosti. Aktuelna je i raznovrsna publicistika, naročito kada su u pitanju poznate ličnosti. Njihovi memoari, dnevnici, sećanja, biografija, autobiografija, putopisi…..Istorijska literatura. Postoji interesovanje za stripska izdanja pogotovo mežu decom”, kaže Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra.
Ove godine je na sajmu oko 70 izlagača, a najavljen je i Dečiji dan, koji se održava u četvrtak, 5. decembra.
“Kada bude dečiji dan, svako dete dođe sa nekim malim džeparcem i kupi po neku knjigu. Nama i jeste cilj da afirmišemo medij knjige kod dece”, dodao Savić.
Sajam knjiga u Nišu otvoren je u ponedeljak, 2. decembra, a zatvara se u nedelju, 8. decembra. Cena karte za sajam je 120 dinara za pojedince, a za grupe 70 dinara (više od deset članova). Svi oni koji kupe ulaznicu prvog i poslednjeg dana sajma, na poklon dobijaju neko od izdanja NKC-a. Karte se kupuju na kioscima pored glavnog ulaza za Halu Čair.
Raspored promocija pogledajte OVDE, a dobitnike nagrada OVDE.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.