Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2017, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam knjige ili kolika nam je glad za znanjem

Umirem, a postoji toliko knjiga koje nisam pročitao, rečenica je za koju znam da ju je zapisao jedan strastveni čitalac u poznijim godinama, ali ne znam ni kada ni gdje sam je pročitao.

Iako još uvijek ni izbliza nisam u poznim godinama, ono u šta sam siguran jeste da mi ta naizgled pesimistična misao koja u stvari govori o sindromu aleksandrijske biblioteke, odnosno o suštinskoj potrebi za neistraženim znanjem, padne na um gotovo uvijek kada se nađem na sajmovima knjiga. Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je bilo i na aktuelnom Međunarodnom sajmu knjige, koji se u organizaciji "Glasa Srpske" po 22. put održava u Banjaluci. Osnovan u postratno vrijeme, kada su istorijske okolnosti uslovile da grad na Vrbasu prestane biti medijska i književna provincija Beograda, Sarajeva i Zagreba, ovaj sajam knjige nije imao, a tako je ostalo do danas, ni izbliza lak zadatak. Taj zadatak ogleda se u tome da se našoj čitalačkoj publici ponudi prije svega ovdašnja, a potom regionalna i svjetska literatura. Naravno, pored raznih "kuvara", biografija estradnih ličnosti i šund literature svakojake vrste koja je, htjeli mi to ili ne, nezaobilazna stavka na sličnim smotrama knjiga, redovno se nađe poneki lokalni kritičar koji će banjalučki sajam upoređivati sa beogradskim i govoriti kako na istom za sebe ništa ne može da pronađe. Tim i takvim kritičarima najbolje je stvari pojasniti jednim vicem. Naime, pitao Huso Hasu: "Da li si ti išao u školu dok je bilo besplatno školovanje?" Ovaj odgovara da jeste, na šta će Huso: "Jesi - ali džaba." Naravoučenije ove priče bilo bi: kulturni događaji sa besplatnim ulazom mnogima su pred nosom, vrhunska literatura čija je cijena istovjetna cijeni jedne kutije cigareta nalazi im se bliže od trafike, ali džaba. Ljubiteljima ozbiljnije literature i onima koji se tako predstavljaju, stoga, na ovogodišnjem sajmu i relaciji "ovdašnje - regionalno - svjetsko" preporučujem promocije knjiga Željka Pržulja, Zvonka Taneskog, Vjačaslava Kuprijanova. Ovaj potonji je i svečano otvorio sajam. Na našu sreću, a prvenstveno zahvaljujući Međunarodnim susretima pisaca, koji se po drugi put odvijaju u okviru Sajma knjige, taj spisak imena je znatno duži.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.