Sabrana dela Matije Bećkovića

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabrana dela Matije Bećkovića

Štampar Makarije objavio je i Njegoševa sabrana dela u sedam knjiga, kao i novo, dopunjeno izdanje knjige „Smrt je neprovjerena glasina”, Emira Kusturice

Stihovi koje više od pola veka ispisujem, ovako sabrani čini mi se, pokazuju jedan neobičan raspon – od poetskih „minerala” do modernih pesničkih apstrakcija – kaže Matija Bećković povodom prvog izdanja svojih Sabranih dela u 12 knjiga, pesama, poema i beseda, koje su se upravo pojavile na sajmu u zajedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izdanju „Štampara Makarija”, „Oktoiha” i – što je pesniku naročito milo – Andrićevog instituta iz Višegrada.

„Iako su sačuvale originalne nazive, zbirke su obilato dopunjene novim pesmama, ali umesto da dobiju poseban, trinaesti tom, razvrstane su i rasejane po pređašnjim zbirkama, tamo gde po svom duhu pripadaju”, kaže Bećković. One koje čine novu poetsku celinu, ušle su u „premijernu” 12. knjigu Sabranih dela, pod naslovom „Oli mi ga dat”. Na pitanje koja mu je od svih knjiga najdragocenija, najdraža, pesnik kaže da je to, po običaju, prva, „Metak lutalica”, mada ne zna da li zbog nje same, ili svojih tadašnjih mladalačkih godina, te je možda i stoga, sada ova tanka zbirka petostruko uvećana novim pesmama. Prvi put, pesnik je i dizajner: omotnice su ilustrovane minimalističkim slikama koje je crtao u „pretpoetskoj” fazi, kao dete. Naredna tri sajamska dana, počev od sutra, Bećković će potpisivati knjige na štandu „Štampara Makarija”, od 15 do 18 časova.

Ovo nije jedino komplet izdanje beogradskog „Makarija” i podgoričkog „Oktoiha”, koje potpisuje njihov zajednički urednik pesnik Radomir Uljarević.

Tu je i novo, izmenjeno i dopunjeno izdanje bestseler autobiografije Emira Kusturice, „Smrt je neprovjerena glasina”, pa „Knjiga o Njegošu” i „Besudna zemlja”, Milovana Đilasa, eseji Miodraga Lekića „Sumrak faraona”, i knjiga o životu Marka Vojnovića, admirala ruske mornarice, koju je o svom pretku iz 18. veka napisao Pavle Vojnović, sin čuvenog ruskog pisca Vladimira Vojnovića („Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina”).

Početkom ove godine, u čast jubileja, ali bez i jedne pare podrške od država ili sponzora, naglašava Uljarević, objavio je Njegoševa Sabrana dela u sedam knjiga, kao i prvo kolo edicije „Zlatno doba srpske poezije”, u sedam knjiga, sa pesmama Alekse Šantića, Vojislava Ilića, Milana Rakića, Jovan Dučića, Vladislava Petkovića Disa, Laze Kostića i Jovana Jovanovića Zmaja, u raskošnoj opremi. Ova tri poetska projekta tako su se pridružila sabranim delima najvećih srpskih klasika koje je ovaj izdavač objavio u poslednjih nekoliko godina – Sabrana dela Ive Andrića (16 tomova), Miloša Crnjanskog (16), Jovan Dučića, Meše Selimovića...

Da su kojim slučajem živi, teško bi svi ti velikani uspeli da se i uguraju na svoj štand, s obzirom na 30 i kusur kvadrata, koje je njihovom izdavaču udelio nadležni odbor 58. sajma knjiga – ali ne u centralnoj Areni, gde im je, po rečima Uljarevića, logično i prirodno mesto, nego u prstenu Hale 1.

V. R.

objavljeno: 23.10.2013
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sabrana dela Matije Bećkovića

Izvor: knjige.pravac.com, 23.Okt.2013, 14:02

Štampar Makarije objavio je i Njegoševa sabrana dela u sedam knjiga, kao i novo, dopunjeno izdanje knjige „Smrt je neprovjerena glasina”, Emira Kusturice. Stihovi koje više od pola veka ispisujem, ovako sabrani čini mi se, pokazuju jedan neobičan raspon – od poetskih „minerala”...

Nastavak na knjige.pravac.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.